İmmuniteti gücləndirən ƏT NÖVÜ
25 noyabr 2023 18:16 (UTC +04:00)

İmmuniteti gücləndirən ƏT NÖVÜ

Əsasən siçanlar üzərində aparılan yeni bir araşdırma kolon iltihabının bir forması olan xoralı kolitin müalicəsi üçün yeni perspektivlər ortaya qoyub.

Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, hinduşka, donuz əti, qoz-fındıq və toxum kimi qidalarda olan triptofanla zəngin bir pəhriz kolitin alovlanma riskini azalda bilər.

Bu kəşf xəstəliyin müalicəsi üçün qeyri-cərrahi, dərmansız yanaşmaya yol açır ki, bu da xəstələrin həyat keyfiyyətinin əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşması deməkdir. Kolit qarın ağrısı, kramp, ishal və nəcisdə qana səbəb olan yoğun bağırsağın iltihablı bir xəstəliyidir. Tədqiqat iltihabı yatırmaqda T-tənzimləyici hüceyrələrin roluna diqqət yetirib. Bu hüceyrələrin kolonda GPR15 reseptoru vasitəsilə aktivləşdiyi müəyyən edilib. Triptofan və ya onun əlavə məhsulları ilə GPR15 səviyyələrinin artırılması T-tənzimləyici hüceyrələrin iltihablı sahələrə miqrasiyasını yüksəldir.

Əlavə triptofan verilən siçanlar üzərində aparılan təcrübələr T-tənzimləyici hüceyrələrdə nəzərəçarpacaq dərəcədə artım və kolit simptomlarında azalma göstərib. Maraqlıdır ki, müsbət təsir triptofan dayandırıldıqdan sonra da davam edib.

Tədqiqat həmçinin müəyyən edib ki, triptofan aktiv kolitin müalicəsindən daha çox kolitin alovlanmasının qarşısını almaqda daha təsirli olub. Bundan əlavə, siqaret və barbekü tüstüsünün tərkibində GPR15 səviyyəsini artıran bir molekul tapılıb. Bu tapıntı siqaret çəkmə ilə xoralı kolit hallarının azalması arasındakı əlaqəni qismən izah edə bilər, triptofan daha təhlükəsiz alternativ hesab olunur.

Gələcək tədqiqatlar bu nəticələrin insanlarda sınaqdan keçirilməsinə yönəldiləcək.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 5001
avatar

Fidan İlqar

Oxşar yazılar