“Yeni il ərəfəsində çox yeməmək üçün bütün günü ac qalmaq lazım deyil”
Lent.az xəbər verir ki, bu sözləri dietoloq Evgenia Beluqa müsahibəsi zamanı deyib.
Hər şeyi bir anda yemək istəyi çox vaxt həddindən artıq yemək, şişkinlik və artıq çəki artımına səbəb olur.
“Yeni il ərəfəsində özünüzü pis hiss etməmək və etdiklərinizdən peşman olmamaq üçün, ilk növbədə, gün ərzində ac qalmamalısınız. Bir çox insanlar, bayram öncəsi təlaş içində, boş bir mədə və ac gözlərlə masa arxasında oturaraq səhər yeməyi və nahar yeməyi unudurlar. Bunu etməməlisiniz. Çünki axşam yemək yeyərkən toxluğu hiss etmək çətin olacaq və hər şeyi çox miqdarda yemək istəyəcəksiniz”, -deyə dietoloq izah edib.
Yeni il menyusunu nəzərdən keçirmək vacibdir:
“Sevdiyiniz yeməklərdən tamamilə imtina etməməlisiniz. Hər hansı sərt məhdudiyyətlər gec-tez pozulmalara və çəki artımına səbəb olacaq. Lakin mayonezli salatlarla ət bifşteks yemək pis fikirdir. Əvvəlcədən balanslaşdırılmış bir menyu tərtib etmək və gündə neçə qram zülal, yağ və karbohidrat yemək lazım olduğunu təxminən başa düşmək daha yaxşıdır. Menyuya həm klassik bayram yeməkləri, həm də lif, vitamin və minerallarla zəngin olan daha sağlam yeməklər daxil ola bilər. Məsələn, xəz altı siyənəkdən və Olivier salatından birini seçib, digərini liflə zəngin yaşıl salatla əvəz etmək daha məsləhətdir”, - deyə həkim tövsiyə edib.
Özünüzü həddən artıq yeməkdən qorumağın başqa bir yolu adi Yeni il yeməklərinizi bir az daha sağlam etməkdir.
“Salatlarda mayonez əvəzinə bitki yağı / limon suyu / sirkə / xardaldan istifadə edin. Sandviçlərə əla alternativ bir boşqab deli ət və ya dəniz məhsulları olardı. Kartof, düyü və digər karbohidratlı yan yeməkləri tərəvəz və ya paxlalılar (qarabaşaq, lobya, noxud, mərcimək) ilə əvəz edin: onlar orqanizm üçün lazım olan vitaminlər, minerallar və liflə zəngindirlər. Tortlar, xəmir məmulatları, konfetlər və digər yeni il şirniyyatları yüksək kalorili və yüksək karbohidratlıdır. Şirniyyatları şəkərsiz və unsuz PP desertləri ilə əvəz etmək olar, tortlar və xəmirləri isə aşağı kalorili dadlandırıcı olan allulozadan istifadə etməklə hazırlamaq olar”, - deyə ekspert bildirib.
Həkim bildirir ki, hətta belə yeməklər də normada yeyilməlidir.
“Boşqabınıza mümkün qədər çox yemək qoymağa çalışmamalısınız. Salatlardan birinin kiçik bir hissəsi ilə başlayın, sonra qısa bir ara verin və qəlyanaltılara keçin. Bundan sonra birbaşa isti yeməyə getməyin, yeməyin həzm olunmasına vaxt verin. Bundan əlavə, fiziki fəaliyyət haqqında unutmamaq vacibdir. Bu, mədə-bağırsaq traktından qidanın keçmə sürətini artırır. Təmiz havada gəzmək, xizək sürmək, idman etmək və digər fəaliyyətlər ziyafətdən sonra sağalmağınıza kömək edəcək və bayramda həddən artıq qidalanmanın nəticələrini azaldacaq”, - deyə o, yekunlaşdırıb.