İki elmi araşdırma zamanı müəyyən bir qida çatışmazlığı ilə vaxtından əvvəl ölüm riski arasında əlaqə tapılıb.
Lent.az xəbər verir ki, pəhrizdə omeqa-3 yağ turşularının olmaması ömür müddətini siqaretdən daha çox qısalda bilər.
Alimlər müəyyən ediblər ki, siqaret çəkmə ömrü dörd il azaldır, qızılbalıq və skumbriya kimi yağlı balıqlarda olan omeqa-3 yağ turşularının aşağı səviyyədə olması isə onu beş il azalda bilər.
Tədqiqatçılar dünyanın ən uzunmüddətli tədqiqatlarından biri olan “Framingham Heart Study” məlumatları əsasında bunu təyin ediblər. Bu tədqiqat səkkiz əsas risk standartına əsaslanan ürək-damar xəstəlikləri risk faktorları haqqında unikal məlumat verir: yaş, cins, siqaret, hipertoniya müalicəsi, diabet, sistolik qan təzyiqi, ümumi xolesterin və HDL (yüksək sıxlıqlı lipoprotein) səviyyələri.
Tədqiqatçılar bildiriblər ki, yağ turşusu səviyyəsinin ölçülməsi ölüm hallarını standart risk faktorları qədər effektiv proqnozlaşdıra bilər.
Tədqiqatın həmmüəlliflərindən biri olan doktor Bill Harris, qırmızı qan hüceyrələrində dörd yağ turşusunun konsentrasiyası haqqında məlumatın lipidlər, qan təzyiqi, siqaret və diabet vəziyyəti ilə bağlı məlumatlar qədər əhəmiyyətli olduğunu qeyd edib.
"Bu, omeqa-3 indeksinin digər mühüm amillərlə yanaşı nəzərə alınmalı və bəlkə də daha yüksək risk faktoru kimi əhəmiyyətini vurğulayır", - deyə Harris bildirib.
Bu məlumatlar sağlamlığın pisləşməsinin qarşısını almaq, ömrü uzatmaq və müalicə variantlarını qiymətləndirmək üçün faydalı ola bilər.
2500 iştirakçını əhatə edən 2018-ci il hesabatı yüksək omeqa-3 indeksinə malik insanların ölüm riskinin 33% daha az olduğunu göstərib.
Omeqa-3 mənbələri
Balıq və dəniz məhsulları (xüsusilə somon, skumbriya, tuna, siyənək və sardina kimi soyuq suda yağlı balıqlar);
Fındıq və toxum (kətan toxumu, çia toxumu və qoz kimi);
Bitki yağları (kətan toxumu yağı, soya yağı və kanola yağı kimi).