Tanınmış amerikalı dietoloq və elmlər doktoru Liza Yanq pəhriz zamanı qadağan olunan qidaları açıqlayıb.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, dietoloq yeməklərin gündəlik kalorili məzmununa uyğun olsalar belə, onlardan imtina etməyin yaxşı olduğunu deyib.
Rafinə edilmiş karbohidratlar - ağ undan, düyüdən, zərif məhsullardan zavod prosesi ilə hazırlanmış məhsullardır. Rafine edilmiş karbohidratlar qana tez sorulur, qanda şəkər və insulin səviyyələrində təhlükəli sıçrayışlara səbəb olur. Tərkibindəki şəkərlər məhsulun kalorili məzmununu artırır və qida dəyərini azaldır. Buna görə də, dietoloq ağ un, düyü və daha çox məhsullardan imtina etməyi şiddətlə təklif edir.
İşlənmiş ətlər - vetçina, kolbasa, kolbasa, donuz zülallı qidalar yaxşı seçim deyil. Onların tərkibində bir neçə sağlam inqrediyent var və yeməyi xarab olmamaq üçün kimyəvi konservantlarla yüklənir. İşlənmiş ətlərin tez-tez istehlakı təkcə qarın yağını artırmır, həm də xərçəng riskini yüksəldir.
Qızardılmış qidalar - həzm pozğunluğuna və sürətli çəki artımına səbəb ola bilər. Kabablar, kartof qızartması, soğan halqaları, qızardılmış qəlyanaltılar doymuş və trans yağlar kimi sağlam olmayan yağlarla doludur. Lisa Yanq deyir ki, bu cür qidalar da tələb olunan yağ miqdarına görə yüksək kalorili olur və bu da çəki artımına təsir edir. O, həmçinin qeyd edir ki, təmizlənmiş karbohidratlar kimi, qızardılmış qidalar da bədəndə şəkərə çevrilir və bədəndə visseral yağın faizini artıra bilər.
Dondurmanın - tərkibində təkcə şəkər deyil, həm də sağlam olmayan yağlar, süni tatlar, tatlandırıcılar və konservantlar var. Buna görə də, bu incəlikdən imtina etmək daha yaxşıdır. Bunun əvəzinə daha çox qidalı olmasına baxmayaraq desert üçün şokolad seçmək daha yaxşıdır.