50 yaşdan sonra  qocalmanı necə yavaşlatmaq olar?
04 iyul 2024 18:11 (UTC +04:00)

50 yaşdan sonra qocalmanı necə yavaşlatmaq olar?

Yetkinlik dövründə bədənin zülal və çox miqdarda tərəvəz və meyvələrə ehtiyacı var.

Düzgün qidalanma vərdişləri sayəsində 50 ildən sonra qocalma prosesini ləngidə bilərsiniz. Bitki əsaslı qidalara, adekvat protein və lif qəbuluna diqqət yetirmək və ultra işlənmiş qidalardan qaçınmaq vacibdir.

Lent.az xarici mediaya istinadən qocalmanı ləngidən 5 yemək vərdişini təqdim edir:

Lif qəbulunuzun artırılması - Yaşlandıqca kifayət qədər pəhriz lifi əldə etmək ürək xəstəliyi, tip 2 diabet, yüksək qan təzyiqi və xərçəng riskinizi azaltmaq üçün vacibdir. Lif bədəndə oksidləşdirici stressi və iltihabi markerləri azaldır, bu da yaşa bağlı xəstəliklərin qarşısını alır.

Artan zülal qəbulu - Bədən 30 yaşından sonra, xüsusən də 60 yaşından sonra əzələ kütləsini itirməyə başlayır. Bu prosesi yavaşlatmaq üçün kifayət qədər protein istehlak etmək vacibdir. Nutrients jurnalının hesabatına görə, yüksək proteinli pəhriz güc məşqləri ilə birlikdə sağlam əzələ böyüməsini dəstəkləyir. Ən yaxşı protein mənbələri quş əti, yumurta, qoz-fındıq və yunan qatığıdır.

Sağlam yağlar da daxil olmaqla, ürək xəstəliyi riski 45-55 yaş arasında artır. Bunun qarşısını almaq üçün diyetinizə omeqa-3 yağ turşuları kimi sağlam yağları daxil edin. Onlar balıq, qoz-fındıq, avokado və bəzi yağlarda olur və koroner ürək xəstəliyi və hipertoniya riskini azaltmağa kömək edir.

Daha çox bitki mənşəli qidalar yeyin. Bitki əsaslı qidalar iltihabı azaldır, arıqlamağa kömək edir, lipid səviyyələrini aşağı salır, qan təzyiqini sabitləşdirir və inkişaf etmiş qlikasiyanın son məhsullarını azaldır. Bitki qidalarında yüksək pəhriz ömrü uzadır və dərinin qocalmasını ləngidir.

Ultra-işlənmiş qidalardan qaçınmaq Tərəvəz, meyvə, işlənməmiş heyvan məhsulları, bütün taxıllar, paxlalılar və qoz-fındıq kimi bütün qidaları yeyin. Ultra işlənmiş qidalar çox vaxt şəkər, doymuş yağ, kalori, natrium və əlavə maddələrlə zəngin olur. Onlardan qaçaraq, qlikasiya və iltihabı azaldır, yaşlanma prosesini yavaşlatır.

Bu sadə pəhriz dəyişiklikləri qocalmanı yavaşlatmağa və 50 yaşdan sonra ümumi sağlamlığınızı yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 3585
avatar

Sevinc Fərid

Oxşar yazılar