Yumurtanın  zərərləri   haqqında miflər   - BİLMƏDİKLƏRİNİZ
14 fevral 2025 19:35 (UTC +04:00)

Yumurtanın zərərləri haqqında miflər - BİLMƏDİKLƏRİNİZ

İnsanların qədim zamanlardan bəri yumurta ilə bağlı inandıqları bir çox ifadələr indi elm tərəfindən təkzib edilib. 

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, dietoloq Vasilisa Ponomareva yumurtanın faydaları və zərərləri ilə bağlı ən çox yayılmış fikirləri sadalayaraq hansının doğru, hansının mif olduğunu söyləyib.

Xolesterin səviyyəsini artırır – Mif!

Yumurtanın tərkibində xolesterin var, lakin araşdırmalar göstərir ki, qida xolesterolu əksər insanlarda qan xolesterininin səviyyəsinə təsir göstərmir. Qaraciyər xolesterin istehsalını tənzimləyir və yumurtanın tərkibində fosfolipidlər var ki, bu da səviyyənin balanslaşdırılmasına kömək edir. Gündə 1-2 yumurta istehlakı ürək-damar xəstəlikləri riskini artırmır.

Kalorisi yüksəkdir və çəki artımına səbəb olur – Mif!

Bir yumurta cəmi 70-80 kaloridir, lakin zülal baxımından zəngin olduğu üçün uzun müddət toxluq hissi yaradır. Araşdırmalar göstərir ki, səhər yeməyində yumurta yemək gün ərzində daha az kalori istehlak etməyə kömək edir. Bundan əlavə, yumurtanın tərkibindəki sağlam yağlar bədənin hormon balansını dəstəkləyir.

Çiy yumurta bişmişdən daha faydalıdır – Mif!

Çiy yumurta qida maddələrini tam saxlayır, lakin salmonella riski daşıyır və bu zaman zülalı bədənin mənimsəməsi daha çətindir. Bişmiş yumurtada vitaminlər və minerallar qorunur, üstəlik zülal daha yaxşı sorulur. Ona görə də qaynadılmış yumurta ən faydalı seçimdir.

Qaraciyər üçün zərərlidir – Mif!

Yumurtanın qaraciyərə zərərli olduğu düşünülür, lakin onun tərkibindəki kolin qaraciyərin piy yığılmasının qarşısını alır və funksiyasını yaxşılaşdırır. Bundan əlavə, selenium və E vitamini qaraciyər hüceyrələrini qoruyur.

Şəkərli diabet xəstələri üçün zərərlidir – Mif!

Orta səviyyədə yumurta istehlakı diabet xəstələri üçün təhlükəli deyil. Yüksək zülal və sağlam yağ tərkibi qanda qlükozanın sabit qalmasına kömək edir və yumurta diabetik pəhriz üçün tövsiyə edilən qidalardan biridir.

Zülal sarısından daha faydalıdır – Mif!

Sarısı A, D, E, K vitaminləri, xolin və antioksidantlarla zəngindir. Yumurtanı yalnız zülal hissəsi ilə yemək orqanizmi mühüm qida maddələrindən məhrum edir.

Nəticə

Sağlamlıq üçün balanslı pəhriz və müxtəlif qida qəbulu vacibdir. Yumurtanı tərəvəz, meyvə və tam taxıllarla birləşdirmək tövsiyə olunur. Xroniki xəstəlikləriniz varsa, yumurta istehlakını həkiminizlə müzakirə etməlisiniz.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 3652

Oxşar yazılar

Bütün ailə üçün ən faydalı  balıq NÖVÜ

Bütün ailə üçün ən faydalı balıq NÖVÜ

2 iyun 2025 , 12:41
Niyə şorba ikinci gün  daha dadlı   olur? - CAVAB

Niyə şorba ikinci gün daha dadlı olur? - CAVAB

1 iyun 2025 , 13:20
Makaronları qat-qat dadlı edən sadə inqrediyent

Makaronları qat-qat dadlı edən sadə inqrediyent

31 may 2025 , 19:18
Niyə daha çox kartof yemək lazımdır? - SƏBƏB

Niyə daha çox kartof yemək lazımdır? - SƏBƏB

30 may 2025 , 19:38
Dünyada bir çox insan qırmızı bibərin  əslində nədən hazırlandığını bilmir

Dünyada bir çox insan qırmızı bibərin əslində nədən hazırlandığını bilmir

28 may 2025 , 18:13
Uşaqlıqdan sevilən qat-qat vafli  tortu — RESEPT

Uşaqlıqdan sevilən qat-qat vafli tortu — RESEPT

28 may 2025 , 13:22
"Roll kat"ın ən dadlı halı - RESEPT

"Roll kat"ın ən dadlı halı - RESEPT

26 may 2025 , 12:29
Yumşaq biskvit tortu - RESEPT

Yumşaq biskvit tortu - RESEPT

24 may 2025 , 19:25