Niyə şokolad ağarır,  onu yemək olar?
22 noyabr 2025 17:54 (UTC +04:00)

Niyə şokolad ağarır, onu yemək olar?

0

Bir çox insan şokoladın üzərində yaranan ağ və ya tozlu örtüyün onun xarab olduğuna işarə etdiyini düşünür. Lakin bu, həmişə belə deyil. Məşhur şokolad ustası Enn Volf bildirib ki, belə şokolad təhlükəli deyil və tamamilə istifadə üçün yararlıdır.

Lent.az xəbər verir ki, Volfun sözlərinə görə, şokoladın kiflənmiş” görünməsi onun sadəcə temperaturunu itirməsi deməkdir.

“Bu, şokoladın xarab olması deyil. O yalnız temperlənmiş vəziyyətdən çıxıb. Bu, ən peşəkar şokoladlarda belə baş verə bilər”.

Temperlənmiş şokolad nədir?

Şokolad yeyilməzdən və ya bişirmədə istifadə olunmazdan əvvəl xüsusi temperləmə prosesindən keçir. Bu, kakao yağı kristallarının düzgün şəkildə formalaşması üçün şokoladın müəyyən temperaturda qızdırılıb-soyudulması deməkdir.

Düzgün temperlənmiş şokolad parlaq səthə malik olur, qırıldıqda xırçıldayan səs çıxarır, otaq temperaturunda möhkəm və hamar qalır.

Kakao yağı altı müxtəlif kristal formada bərkiyə bilər. Onlardan yalnız biri beta-kristal şokolada hamar, parlaq və sabit quruluş verir.

Şokolad niyə ağarır?

Mütəxəssisin izahına görə, ağarmanın iki əsas səbəbi var:

Yağ bloom-u – temperatur dəyişdikdə kakao yağı səthə çıxır və ağ, zolaqlı və ya yağlı görünüş yaradır.

Şəkər bloom-u – rütubət səbəbindən şəkər səthə miqrasiya edir və tozlu, çökəklikli, təbaşirə bənzər görüntü yaradır.

Bu proseslər adətən uzun müddət yükdaşıma zamanı temperatur dəyişdikdə, anbar və ya ev şəraiti rütubətli olduqda, şokolad avtomobil kimi isti mühitdə saxlanıldıqda baş verir.

Belə şokoladı yemək təhlükəsizdirmi?

Enn Volf bildirir ki, ağarmış şokolad tamamilə təhlükəsizdir: “Ağ örtük nə dadı, nə də təhlükəsizliyi pozur. Yalnız tekstura dəyişir, şokolad daha kövrək və ya bir qədər dənəli hiss oluna bilər”.

O əlavə edir ki, şokoladı yenidən əridib düzgün soyutmaqla bu problem tam geri çevrilə bilər və məhsul əvvəlki dadına qayıdar.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 112

Oxşar yazılar