Makaronu  necə düzgün bişirmək olar? daha dadlı və sağlam  olacaq
07 fevral 2025 13:05 (UTC +04:00)

Makaronu necə düzgün bişirmək olar? daha dadlı və sağlam olacaq

Araşdırmalar bizə makaronun həmişə dadlı və sağlam olması üçün mütəxəssislərin nə etməyi tövsiyə etdiyini açıqlayıb.

Lent.az xəbər verir ki, ilk növbədə bu məhsulun qaynadıldığı suyu, həmçinin tərkibindəki duzun miqdarını öyrənmək lazımdır.

Xloraminlə işlənmiş içməli su ilə qarşılıqlı əlaqədə olan süfrə duzu mikrobları məhv etməyə kömək edir. Ancaq xlorlu suyu xörək duzu ilə qarışdırsanız, təhlükəli maddələr əldə edə bilərsiniz.

Bunun insan sağlamlığına təsir edib-etmədiyini öyrənmək üçün Amerika Kimya Assosiasiyasının (ACS) alimləri makaronu duz və xloramin ehtiva edən adi krandan suda qaynadıblar. Testlər apardıqdan sonra onlar altı yodlaşdırılmış trihalometan aşkar ediblər. Bunlar insan orqanizmi üçün təhlükəli olan zəhərli birləşmələrdir.

Alimlər həmçinin makaron məhsullarının bişirmə zamanı əlavə məhsullarla çirklənməsi problemini həll etməyin dörd yolunu təklif ediblər. Onların fikrincə, müəyyən qaydalara əməl etsəniz, riskləri əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilərsiniz:

- Makaronu qapaqsız bişirmək daha yaxşıdır ki, bu proses zamanı yod və xlor birləşmələri sudan buxarlansın;

- Bişmiş makaronu həmişə yaxalamaq tövsiyə olunur;
- bitmiş yeməyə yodlaşdırılmış süfrə duzu əlavə edin;
- Əgər duzlu suda makaron bişirmək istəyirsinizsə, o zaman yodsuz (Himalay, koşer) seçin.

Alimlər əmindirlər ki, bu sadə addımlar makaronu nəinki daha dadlı, həm də sağlam edə bilər.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 2867

Oxşar yazılar

Niyə şorba ikinci gün  daha dadlı   olur? - CAVAB

Niyə şorba ikinci gün daha dadlı olur? - CAVAB

1 iyun 2025 , 13:20
Makaronları qat-qat dadlı edən sadə inqrediyent

Makaronları qat-qat dadlı edən sadə inqrediyent

31 may 2025 , 19:18
Niyə daha çox kartof yemək lazımdır? - SƏBƏB

Niyə daha çox kartof yemək lazımdır? - SƏBƏB

30 may 2025 , 19:38
Dünyada bir çox insan qırmızı bibərin  əslində nədən hazırlandığını bilmir

Dünyada bir çox insan qırmızı bibərin əslində nədən hazırlandığını bilmir

28 may 2025 , 18:13
Uşaqlıqdan sevilən qat-qat vafli  tortu — RESEPT

Uşaqlıqdan sevilən qat-qat vafli tortu — RESEPT

28 may 2025 , 13:22
"Roll kat"ın ən dadlı halı - RESEPT

"Roll kat"ın ən dadlı halı - RESEPT

26 may 2025 , 12:29
Yumşaq biskvit tortu - RESEPT

Yumşaq biskvit tortu - RESEPT

24 may 2025 , 19:25
Qulançarın   bilinməyən faydaları

Qulançarın bilinməyən faydaları

22 may 2025 , 11:43