Hər gün  yumurta yeyənlərin   DİQQƏTİNƏ: Onun  vurduğu ziyanı   bilsəniz…
03 aprel 2024 00:01 (UTC +04:00)

Hər gün yumurta yeyənlərin DİQQƏTİNƏ: Onun vurduğu ziyanı bilsəniz…

Səhər yeməyinin vazkeçilməz qidalarından biri olan yumurta həm də arıqlamaq mərhələsində olan şəxslərin ən sevimli seçimlərindəndir. 

Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, ancaq qaynadılmış, qızardılmış, menemen kimi bir çox fərqli formada istehlak etdiyimiz yumurtaların hər zaman insan sağlamlığına faydası olduğunu söyləmək doğru deyil. 

Yumurtada çoxlu protein var, lakin həzmə kömək edən lif yoxdur. Lif çatışmazlığı qəbizliyə səbəb olur. 

Yumurta istehlakı ilə bağlı bir araşdırma sübut edib ki, yumurta yeyilməsinin azaldılması ömrünüzü uzada bilər, çünki yumurta sarısı yüksək xolesterol səviyyəsinə malikdir. 

Eyni araşdırmaya görə, həftənin hər günü yumurta yemək əvəzinə, bir neçə gündə bir istehlak etmək çox daha yaxşı bir seçim olaraq görülür.


Sızanaq əmələ gəlməsinə səbəb olur
 
Sızanaqlar progesteron hormonunun yüksək səviyyədə olması nəticəsində yaranır. Orqanizminiz bu hormonları özbaşına istehsal edir, lakin yumurta yeyərək bədənimizə əlavə hormonlar daxil oedirik. Birdən dərinizdə sızanaqlar görməyə başlasanız, yumurtanı nə qədər tez-tez istehlak etdiyinizə diqqət etməlisiniz.

Ürək xəstəliyi riskini artırır

“Circulation” jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, yumurta yemək ürək xəstəliyindən ölmə riskini artırır.

Tədqiqatçılar 27 000-dən çox iştirakçıda yumurta və xolesterin istehlakını və qan xolesterinin səviyyəsini ürək-damar xəstəliklərindən ölümlə müqayisə ediblər və mövcud tədqiqatların sistematik təhlilini aparıblar.

Gündə bir yumurta yemək ürək xəstəliyindən ölmə riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Yüksək qan xolesterol səviyyələri və yüksək pəhriz xolesterol qəbulu da ürək xəstəliyindən ölüm riskinin artması ilə əlaqələndirilib. Bu tapıntılar ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmaq üçün rasionda xolesterol qəbulunun məhdudlaşdırılmasını dəstəkləyir.

Yumurta bəziləri üçün əla səhər yeməyi variantı ola bilər, lakin müəyyən qidalara qarşı həssaslığınız və ya dözümsüzlüyünüz varsa o qədər də yaxşı deyil.

Yumurta yedikdən sonra niyə şişdiyinizi və ya gəyirdinizlə maraqlanırsınızsa, yumurta istehlakına davam etməzdən əvvəl hər səhər bir allergiya testi etməlisiniz.

Yumurtaya qarşı dözümsüzlük, əsasən, yumurtadakı müəyyən bir elementi düzgün həzm edə bilmədiyiniz və orqanizminizdə onu parçalaya biləcək müəyyən bir fermentin olmaya biləcəyi deməkdir. Bu da mədə və baş ağrılarına səbəb ola bilər.

Heyvanlar üzərində aparılan eksperimental araşdırmalar sübut edib ki, yumurta kimi xolesterolu yüksək olan qidaların qəbulu ateroskleroz dediyimiz ateroskleroza səbəb olur.

Araşdırmalar göstərib ki, qəbul edilən hər 100 mq xolesterin üçün ümumi xolesterin səviyyəsi 2-3 mq artar və bu artımın yüzdə 70-ə qədəri LDL dediyimiz xolesterin səviyyəsini artırır.

Bir sözlə, həddindən artıq yumurta yeyən insanların qanında həm xolesterinin, həm də LDL xolesterinin artdığı məlumdur.

Bu səbəbdən ürək xəstəliyi olan ailələrdəki fərdlərə həftədə bir və ya iki dəfə yumurta istehlakını məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur.
 

# 11859
avatar

Oxşar yazılar