Alinaz fermentinin ifraz etdiyi alisin sarımsağa xarakterik qoxu və dadını verir. Alimlər sarımsaq qoxusuna qarşı effektiv mübarizə apara bilən məhsulları müəyyən etmək üçün araşdırma aparıblar.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçılar araşdırma nəticəsində yoqurtun sarımsağın qoxusunu yaradan bütün uçucu birləşmələri yox etdiyini müəyyən ediblər.
Hər təcrübədə eyni miqdarda xam sarımsaq şüşə butulkalara yerləşdirilib. Elm adamları sarımsağın insanın qoxu hissi ilə aşkarlana bilən kifayət qədər yüksək konsentrasiyada kükürd əsaslı uçucu maddələr istehsal etdiyini sınaqdan keçiriblər. Kütləvi spektrometriya hər müalicədən əvvəl və sonra qaz şəklində uçucu molekulların səviyyələrini ölçmək üçün istifadə edilib.
Məlum olub ki, qatıq sarımsaqdakı xoşagəlməz qoxuya cavabdeh olan əsas uçucu maddələrin tərkibini effektiv şəkildə azaldır. Bu nəticələr müxtəlif zülalları təhlil edən gələcək tədqiqatlar üçün istifadə olunacaq. Bu, belə güclü və ya qalıcı bir qoxu olmayan mükəmməl sarımsaq məhsulu hazırlamağa kömək edəcək.
Bundan əlavə, tədqiqatçılar qatıq və onun ayrı-ayrı komponentlərinin qızardılmış sarımsaq üzərində dezodorasiya təsirini də araşdırıblar. Onlar müəyyən ediblər ki, sarımsağı sadəcə qızartmaq onun qoxusunu əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.