Çində və bir çox başqa ölkələrdə, bildiyiniz kimi, hərəkət edən və uçan hər şey yeyilir (tank və təyyarələrdən başqa).
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bu, əlbəttə ki, zarafatdır, amma həqiqətə çox yaxındır.
Bəzi xalqların qastronomik üstünlükləri, yumşaq desək, bəzi çaşqınlıq və təəccüb doğurur. Amma aclıq, bildiyiniz kimi, xala deyil. Bəşəriyyət yeməli hesab etdiyi hər şeyi yeyir. Və bununla bağlı komplekslər yaranmamalıdır.
İnsanın bioloji olaraq vegetarian kimi formalaşdığına inanılır. Ancaq bu, onun pəhrizini zülal və yağlarla zəngin heyvan qidaları ilə diversifikasiya etməyə mane olmayıb. Yəqin ki, qışın uzun sürməsi və bitki örtüyünün olmaması bizi vəhşi heyvanların otlayan sürülərinə nəzər salmağa sövq edib. Keçmiş vegetarianlar ağıllı hər şeyi yeyənə çevriliblər.
Bu, necə deyərlər, keçmiş günlərin işidir.
Gəlin mətbəximizə qayıdaq. Niyə bir çox ölkələrdə eşşək əti yeyilmir? Məsələn, İslam dini ev eşşəklərinin ətini (donuz əti kimi murdar hesab olunur) yeməyi qadağan edir.
Lakin söhbət sağ qalmaqdan gedirsə və başqa yemək yoxdursa, bu halda haram deyildir. Quranın ilk surəsi “Bəqərə” surəsidir.
Belə çıxır ki, bəşəriyyət özünü müəyyən çərçivəyə sürükləyir. Buna daha çox əhalinin sayı və yəqin ki, qidanın miqdarı kömək edir.
Bu vəziyyətdə Cənub-Şərqi Asiya şanssızdır. Əhali çox böyükdür və siz özünüzü qastronomik məhdudiyyətlərlə məhdudlaşdırmaqla sadəcə sağ qala bilməyəcəksiniz. Bu xalqların bu qədər müxtəlif mətbəxinə təsir edən faktdır. Ən azı bioloji dəyəri olan hər şey burada yeyilir.
Təbii ki, artıq qıtlıq bu rayonları təhdid etmir, amma buna baxmayaraq, marketlərdən eşşək əti də daxil olmaqla, “qarın” nə arzu edirsə, ala bilərsiniz.
Ərzaq ehtiyacı üçün dünyada hər il 200 min tondan çox eşşək əti istehsal olunur. Və dünya əhalisinin artması ilə bu tendensiya yalnız irəliləyəcək.