Amerikalı kimyaçının “çay dəmləyərkən duz əlavə etmək” təklifi mübahisələrə səbəb olub.
Lent.az xarici mediaya istinadən bildirir ki, Böyük Britaniya və ABŞ diplomatik nümayəndəlikləri arasında yumoristik fikir mübadiləsinə səbəb olan təkliflə bağlı son sözü Türkiyə deyib: “Çay heç bir əlavə edilmədən ən saf formada içilməlidir”.
ABŞ-ın Bryn Mavr Universitetində çalışan kimya professoru Mişel Frankl "Çayın kimyası" adlı kitabının təqdimatında kitabına da daxil etdiyi duz əlavə edərək çay dəmləmək fikrini ifadə edərkən, sosial şəbəkələrdə müzakirələr başlayıb. Müzakirələrə iki ölkənin diplomatik nümayəndələri də cəlb olunub.
ABŞ-ın Londondakı səfirliyi öz mesajında bildirib: “İngiltərənin gözəl insanlarının ürəyi rahatlaşsın; İngiltərənin rəsmi içkisi olan çaya duz əlavə etmək kimi ağlasığmaz ideya ABŞ-ın rəsmi siyasəti deyil. Heç vaxt olmayacaq. ABŞ səfirliyi çayı düzgün şəkildə hazırlamağa davam edəcək.
"Mikrodalğalı sobada qızdırmaq" istifadə edilib. Çayı mikrodalğalı sobada qızdırmaqla dəmləmək ABŞ-da adi bir təcrübədir. ABŞ səfirliyi Britaniya Nazirlər Kabinetindən cavab alıb. Mesajda deyilirdi ki, “çay ancaq çaydanda hazırlana bilər”.
Digər tərəfdən, "duzlu çay" ideyasını irəli sürən Frankl, mövzu ilə bağlı xəbərlərdən sonra e-mail ünvanına minlərlə mesaj gəldiyini bildirib.
Təklifinin bu qədər mübahisə yaradacağını gözləmədiyini deyən Frankl, duzlu çay dəmləmə ideyasının kitabında da ifadə edildiyi kimi 8-ci əsr Çinə aid olduğunu ifadə edərək, yalnız çox istifadəni nəzərdə tutduğunu açıqlayıb. çayın acılığını aradan qaldırmaq və daha balanslı dəmləmə yaratmaq üçün az miqdarda duz. Frankl qeyd edib ki, bir az limon şirəsi sıxmaq da çöküntüləri səthdən çıxaracaq.
Professor İlber Ortaylı isə deyib ki, Amerikadan çay içməyi öyrənməyəcəyik: “Amerikalılar çayı, qəhvəni bilmirlər. Kimya professoru olmasının fərqi yoxdur. Çay ləzzət içkisidir. Mən də onu sevirəm və şəkər əlavə etmədən içirəm. Duzlu çay var, onu çoxdan hazırlayanlar var. Amma şəkərli çay qədər zərərlidir. İngilislər çay biznesini bilirlər. İngilislərlə çayla bağlı məsələni müzakirə edəcək son insanlar amerikalılardır".
Çay İstehsalçıları Dərnəyinin sədri Mustafa Mavi isə bunları söyləyib: “Çay daha çox ləzzət alınan və şəkərsiz və qatqısız tamamilə içdiyiniz zaman sizi narahat etməyən bir şeydir. Duz qatılanda dadı necə olur, sınamamışıq, deyə bilmirəm. Halbuki biz dəfələrlə çoxlu duzlu çay içmişik və bu da dostlarımızla zarafatlaşanda olub.
Limonlu, berqamotlu, südlü çay içirdik, duz qatmadıq. Düşünürəm ki, o, işə müəyyən sensasiya qatmaq istəyirdi. Əslində çay dadını dəyişmədən, heç nə qatmadan ən saf halda içilməlidir”.