Emosional uşaqların duyğusal anlarda daha çox yedikləri aşkar edilib.
Lent.az xəbər verir ki, Böyük Britaniyanın Aston Universitetinin alimləri qidalanma qaydaları və uşağın temperamenti haqqında öyrənmək üçün 4-5 yaş arası uşaqları olan valideynlər arasında sorğu keçirib. Daha sonra körpələrə doyuncaya qədər yeməyə icazə verilib. Onlar da gündəlik işlərdə iştirak ediblər.
Bu müddət ərzində ekspertlər onların vəziyyətini qiymətləndiriblər. Məlum olub ki, uşaqların kefi olmayanda daha çox yemək yeyirlər. Araşdırma “Food Quality and Preference” jurnalında dərc olunub.
Təcrübədən əvvəl valideynlər emosional övladlarını sakitləşdirmək üçün yeməkdən istifadə edib-etmədiklərini də bildiriblər. Tədqiqat zamanı uşaqlardan hər birinə yerinə yetirmək üçün 20 dəqiqə vaxt verilən müxtəlif tapşırıqları yerinə yetirmələri istənilib. Fasilələr zamanı onlara bir neçə boşqab yemək və qəlyanaltı verilib.
Məlum olub ki, tapşırıqların birində cansıxıcılıq yaşayan uşaqlar digərlərinə nisbətən 42 kalori daha çox istehlak ediblər. Onlar da ən çox şirniyyata üstünlük veriblər.
Alimlər vurğulayıblar ki, övladlarının çox kalori qəbul etməsindən narahat olan valideynlər tədqiqat nəticələrinə diqqət yetirməlidirlər. Çünki uşaq gələcəkdə cansıxıcılığa cavab olaraq daha çox yeməyə meyllidir.
Mütəxəssislər onu da qeyd ediblər ki, cansıxıcılıq uşağın mənlik və yaradıcılıq hisslərinin inkişafının tərkib hissəsidir. Ona görə də bu hissdən qaçmaq olmaz. Uşaqlar yeməyə müraciət etmədən bunu hiss etməyi öyrənməlidirlər. Valideynlər buna töhfə verə və uşağın diqqətini yeməkdən yayındırmağa çalışa bilərlər.
Tədqiqatçılar uşaqlarda digər neqativ əhval-ruhiyyə hallarının öyrənilməsində, həmçinin ailələr üçün uşaqların qidalanma problemləri ilə mübarizənin effektiv yollarına dair tövsiyələrin hazırlanmasında maraqlıdırlar.
Yaradıcı və yaradıcı insanlar cansıxıcılığı daha az yaşayırlar. Araşdırma nəticəsində məlum olub ki, onlar da tənhalığa daha asan dözürlər.