Həkim Erik Berq xoruldamanın niyə yarandığını və ondan qurtulmağın mümkün olub-olmadığını açıqlayıb.
“Xorlama və yuxu apnesi (Yuxuda nəfəs kəsilməsi olaraq təsvir edilən apne, həyatı təhdid edə bilər və uzun müddətli ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. İlk dəfə 1965-ci ildə təsvir edilən apne Yunanca ‘nəfəs alma arzusu’ deməkdir-red.) 21-ci əsrin əsl problemidir. Nəfəs almanın tez-tez dayanlması oksigen çatışmazlığına və nəticədə ürək-damar xəstəliklərinə səbəb olur", - Lent.az-ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, ekspert deyib.
Həkim qeyd edib ki, bizim əcdadlarımız xoruldamayıb. Burada əsas məqam müasir insanda daha zəif olan üz-çənə aparatının strukturundadır. Çənəmiz, deyəsən, inkişaf etməmişdir.
Burada yediyimiz yeməklər böyük rol oynayır. Müasir insanın yeməyi əsasən yumşaqdır. Demək olar ki, çeynəməyi dayandırmışıq. Atalarımız əsasən bərk, tam qidalar yeyər və çox aktiv şəkildə çeynəyirdilər.
Çeynəmə bu vəziyyətdə üzümüzün əzələləri üçün bir növ simulyator rolunu oynayır. Əsas əzələ isə çənənin hərəkətindən məsul olan əzələdir.
Üz-çənə aparatının inkişaf etməməsi bir çox müasir insanın çox kiçik çənəyə malik olmasına, dişlər üçün yer olmamasına səbəb olur.
Bu halda niyə xoruldamaq? Ağız kiçikdirsə, tənəffüs yolları da kiçik olacaq. Və nəfəs almağa mane olacaq. İnsanlar bu problemi barbarcasına həll edirlər - tənəffüs yollarını daha açıq etmək üçün əməliyyatlar edirlər.
Əslində daha yaxşı nəfəs almaq üçün üzün strukturunu dəyişmək lazımdır. Burnunuzla nəfəs almağa başlayın, ağızdan nəfəs almaqdan daha yaxşıdır. Beləliklə, bədən daha çox oksigen alacaq.
“Tərəvəz və göyərti yeyin. Yaxşı kərəviz, yerkökü - onlar faydalı maddələrlə zəngindir. Yeməyi uzun və hərtərəfli çeynəyin. Hər hansı yeməyi, fərqi yoxdur. Beləliklə, çənə əzələlərini gücləndirir və dəyişdirirsiniz", - ekspert tövsiyə edir.