Alimlər Banqladeşdən gələn toyuq ətində antibiotiklərə davamlı bakteriya aşkar ediblər.
İnsan sağlamlığı üçün təhlükə ciddi hesab olunur.
Lent.az-ın xarici KİV-ə istinadla xəbərinə görə, Yaponiyadan olan tədqiqatçılar Banqladeş mağazalarında toyuq ətini sınaqdan keçiriblər.
Onlar ətdə zəhərlənməyə səbəb olan və adi dərmanlarla müalicə olunmayan Escherichia albertii bakteriyasını tapıblar.
Bakteriya bağırsaq çubuqlarına bənzəyir, lakin zəif tədqiq edilib. Yaponiyada artıq xəstəliyin yayılmasına səbəb olmasına baxmayaraq, tez-tez digər mikroblarla qarışdırılır.
Alimlər 17 pərakəndə satış məntəqəsində təhlillər aparıblar. Bakteriyalar ət nümunələrinin 64 faizində və toyuq kloakalarından alınan nümunələrin 71 faizində aşkar edilib.
O, həm də satıcıların əlində və kəsici alətlərdə də olub.
Bakteriyaların demək olar ki, bütün ştamlarının antibiotiklərə davamlı olduğu ortaya çıxıb.
Onların yarısı bir anda bir neçə dərmandan, o cümlədən tetrasiklin və ampisilindən qorxmur.
Genetik analiz bakteriyaların təhlükəli olduğunu təsdiqləyib. Onun müalicədən sağ çıxmasına və xəstəlik törətməsinə kömək edən genləri var.
Alimlər təsərrüfatlarda və mağazalarda sanitariya şəraitinin yaxşılaşdırılmasına çağırıblar.
Heyvandarlıq istehsalında antibiotiklərin istifadəsinə nəzarət etməyi məsləhət görürlər.
İndi tədqiqatçılar insanların bu bakteriyaya nə qədər tez-tez yoluxduğunu öyrənmək istəyirlər. Onlar toyuqlardakı ştamlarla xəstələrin ştammları arasında əlaqə axtarırlar.