Bir qrup alim müəyyən edib ki, demək olar 10 britaniyalıdan doqquzu (87 faiz) qırmızı şərab içməyin xərçəngə tutulma riskini artırdığını bilmir.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, bu, çox narahatedicidir, lakin təəccüblü deyil ki, çox az adam qırmızı şərabın xərçəng riskini artırdığını bilir.
“Alkoqolun bütün növləri bir sıra müxtəlif xərçəng növlərinin inkişaf riskini artırır, ona görə də insanlara xərçəngin qarşısını almaq üçün spirtli içki qəbul etməməyi tövsiyə edirik. Əslində, heç kim spirtli içki qəbul etməsə, İngiltərədə hər il təxminən 21.000 xərçəng hadisəsinin qarşısı alına bilər.
İnsanların, ümumiyyətlə, içməməsinin çətin ola biləcəyini bilirik, buna görə də içirlərsə, onları "alkoqoldan müdrik" olmağa təşviq edirik. Məsələn, alkoqolunuza aşağı kalorili içki əlavə edin və hər içki arasında bir stəkan su için. Alkoqoldan sui-istifadə etməmək və həftəlik normanın paylanması da çox vacibdir”, - Ümumdünya Xərçəng Araşdırmaları Fondunun tibbi informasiya şöbəsinin rəhbəri Sara Tule bildirib.
Qeyd olunur ki, 18-24 yaş arasında olan insanlar (27 faiz) alkoqolun xərçəngə səbəb olduğunu bilirlər. Ən az xəbərdar olanlar isə xəstəliyə daha çox yoluxma riski olan 55 yaşdan (6 faiz) yuxarı insanlardır.
Beləliklə, spirtli içki içməmək, siqareti tərgitmək və sağlam həyat tərzi keçirməklə yanaşı, insanların xərçəngə tutulma riskini azaltmaq üçün edə biləcəyi ən vacib şeylərdən biridir.