Cənubi Koreyanın Çonju şəhərində koronavirus virusu bir restoranda başlayıb.
Lent.az xarici KİV-ə istinadla bildirir ki, bu faktı təhlil edən koreyalı epidemioloqlar, Yeni il bayramı ərəfəsində insanların daha çox bar və restoranlarda görüşəcəyindən çox aktual olan bir neçə vacib nəticə çıxarıblar.
Journal of Korean Medical Science jurnalında dərc olunan araşdırmada smartfon istifadəçilərinin yeri, restorandakı video qeydlər və otaqlarda hava axınının sürətini və istiqamətini ölçən xüsusi cihazlardan istifadə edilib.
Epidemioloqlar restoranı ziyarət edənlərdən birinin 5 dəqiqə ərzində yoluxmuş şəxsdən 6,5 metr məsafədə olarkən yoluxduğunu aşkar ediblər. Ancaq bir-birləri ilə heç bir şəkildə əlaqə qurmayıblar. Alimlərin fikrincə, virus hava axını (məsələn, kondisionerdən) yoluxmuş insandan gəlmək şərti ilə 2 metrdən çox məsafədə havadakı damcılarla yoluxa bilər.
Yoluxma riski, xüsusilə yüksək səslə yemək yeyərkən danışmaqla da artırıla bilər. Bir yoluxmuş insan nə qədər və ucadan danışırsa, bədənindən bir o qədər damcı çıxır.
Tədqiqat müəllifləri, xüsusilə bayramlar ərəfəsində bir çox insanın bar və restoranlarda daha tez-tez görüşəcəyini nəzərə alaraq təmkinli olmağı məsləhət görür. Həm də iaşə sahiblərinə masalar arasında arakəsmələr qoymağı və müştərilərə maskalarını yalnız yemək zamanı çıxarmağı tapşırmağı tövsiyə etdilər.