İltihab və xroniki xəstəliklərlə mübarizə aparan  giləmeyvə: qış üçün ehtiyat görün
24 iyul 2025 12:19 (UTC +04:00)

İltihab və xroniki xəstəliklərlə mübarizə aparan giləmeyvə: qış üçün ehtiyat görün

Şirəli və faydalı böyürtkən orqanizmdəki iltihablarla mübarizədə sizin təbii yardımçınız ola bilər.

Lent.az xarici mediaya istinadla bildirir ki, bu giləmeyvəni müntəzəm olaraq qəbul etmək ürək-damar xəstəlikləri, şəkərli diabet və bəzi xərçəng növləri kimi xroniki xəstəliklərin yaranma riskini azaldır.

Böyürtkənin sağlamlığa faydaları

Dietoloq Keri Qlassman bildirib ki, böyürtkən C vitamini və liflə zəngindir. Bu maddələr ürək sağlamlığını dəstəkləyir və şəkərli diabet riskini azaldır. Bundan əlavə, böyürtkən tərkibindəki antosianinlər və flavonoidlər sayəsində bədəndəki iltihab reaksiyalarını azalda bilir. Antosianinlərlə zəngin məhsulların istehlakı, ürək sağlamlığı ilə sıx əlaqələndirilir və xroniki xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir.

İltihaba səbəb olan amillər

Ətraf mühit faktorları, o cümlədən trans yağlar və çoxlu duz ehtiva edən qidalar, bədəndə xroniki iltihabın yaranmasına səbəb ola bilər. 2020-ci ildə Amerika Kardiologiya Kollecinin jurnalında dərc olunan araşdırmaya əsasən, iltihab yaradan qidaları tez-tez qəbul edən insanlarda:

Ürək xəstəlikləri riski 46%, insult riski isə 28% daha yüksək olmuşdur. Əvəzində, böyürtkən kimi antiinflamator xüsusiyyətlərə malik məhsulları qəbul edənlərdə bu risklər daha aşağı olmuşdur.

Böyürtkəni necə qəbul etməli?

Böyürtkəni asanlıqla bu qidalara əlavə edə bilərsiniz:

Yoğurt

Salat

Yulaf sıyığı

Sevdiyiniz smuzi

Böyürtkənin mövsümü çox qısadır, ona görə də qış üçün ehtiyatlamaq tövsiyə olunur.

Qış üçün böyürtkəni necə saxlamaq olar?

1. Donduraraq saxlamaq (ən sadə və faydalı üsul):

Giləmeyvələri soyuq su ilə yuyun, süzüb ya dəsmalla qurudun.

Tək qat halında soba listinə və ya taxtaya düzün ki, bir-birinə yapışmasın.

3–4 saat dondurucuda saxlayın.

Sonra hava keçirməyən paket və ya konteynerlərə yerləşdirin.

Dondurucuda 10–12 ayadək saxlamaq mümkündür.

Üstünlükləri

Vitaminlərin 90%-ə qədəri qorunur

Smozi, bişirmə, sıyıq və mürəbbələr üçün əlverişlidir

2. Qurudaraq saxlamaq

Dərilərini 50–60°C temperaturda, sobanın qapısı açıq şəkildə və ya elektrik quruducusunda qurudun

Quruma prosesi 10–15 saat çəkə bilər

Tam quruduqdan sonra şüşə bankalarda saxlayın

Nəticə

Böyürtkən təbii antiinflamator və antioksidant təsiri ilə sağlamlığınız üçün olduqca faydalıdır. İmmuniteti gücləndirir, ürək və qan damarlarını qoruyur, diabet və xərçəng riskini azaldır. Mövsümündə onu toplamaq və düzgün şəkildə saxlamaqla qışda da bu faydalardan yararlana bilərsiniz.


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 686

Oxşar yazılar