Soyuducunuzda unudulmuş bir çanta yerkökü varsa, bu rəngli, qidalı kök tərəvəzləri çıxarmağın vaxtıdır, çünki onlar sağlamlığınızı qorumaq üçün ən güclü vasitələrdən biridir.
Yerkökü bir çox bahalı "superfood"lara sərfəli alternativdir, soyuducuda həftələrlə saxlanılır və rasionunuza asanlıqla daxil edilir. Həm böyüklər, həm də uşaqlar üçün idealdır.
Lent.az daha çox yerkökü yeməyinizin səbəblərini təqdim edir.
Lakin, hər şeydə olduğu kimi, yerkökü yeyərkən də ehtiyatı əldən verməmək vacibdir. Əgər siz onu çox yeyirsinizsə, bu, dərinizdə müvəqqəti narıncı-sarı rəngə səbəb ola bilər ki, bu da “karotinoderma” kimi tanınır. Xoşbəxtlikdən, bu təhlükəli deyil və beta-karotin qəbulunu azaltdıqdan sonra tez keçir.
Təbii yerkökü seçin
Mümkünsə, təbii yerkökü alın, çünki onlar torpaqdan əhəmiyyətli miqdarda pestisidləri udurlar. Təbii olmayanı seçsəniz, yeməkdən əvvəl kökünüzü yaxşıca yumağınızdan əmin olun.
Yerkökün sağlamlığa faydaları
Göz sağlamlığı
Yerkökü orqanizmdə A vitamininə çevrilən bir birləşmə olan beta-karotinlə zəngindir. Məhz A vitamini kəskin görmə qabiliyyətini qorumaq və sarı ləkə degenerasiya kimi yaşa bağlı xəstəliklərin riskini azaltmaqdan məsuldur. Yarım stəkan doğranmış çiy yerkökü böyüklər üçün A vitamininin tövsiyə olunan gündəlik dəyərinin yarısından çoxunu təmin edir.
Dəri sağlamlığı
Vitamin A dərinin qorunmasında əsas rol oynayır. Yerkökü müntəzəm istehlakı dəri xərçəngi riskini azalda bilər. Yerkökü sağlam dərini saxlamağa kömək edən provitamin A-nın ən yaxşı mənbələrindən biridir.
Bağırsaq sağlamlığı
Yerkökü yarım stəkan porsiyada 2 qram lif ehtiva edir ki, bu da həzmi normallaşdırmağa kömək edir. Pektin şəklində olan həll olunan lif daha uzun müddət toxluq hiss etmənizə kömək edir, həll olunmayan lif isə normal bağırsaq hərəkətlərini təşviq edir və qəbizliyin qarşısını alır.
Ürək-damar sistemi
Tərkibindəki yüksək kalium sayəsində yerkökü ürək sağlamlığını dəstəkləyir. Kalium qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir və karotenoidlər və polifenollar kimi antioksidan xüsusiyyətlərə malik fitonutrientlər ürək xəstəliyi riskini azaldır.
Qan şəkərinin səviyyəsi
Yerkökü aşağı glisemik indeksə malikdir, bu onu diabetli insanlar və ya qan şəkərinin sıçrayışlarından qaçmaq istəyənlər üçün ideal seçimdir. Qan şəkərinin sabit səviyyəsi çəki, enerji və əhval-ruhiyyəni idarə etməyə kömək edir.
Yerkökünü necə yemək olar
Gündə 2-3 stəkan tərəvəz istehlak etmək tövsiyə olunur və yerkökü bu məqsədə çatmaq üçün əla seçimdir.
• Qəlyanaltılar: Yerkökünü çiy, humus, quakamol və ya pendir sousuna batırılmış halda yeyin.
• Qovurma: Yerkökünü zeytun yağı, duz və ədviyyatlarla sobada qovurun. Müxtəliflik üçün bal və ya ağcaqayın siropu əlavə edə bilərsiniz.
• Şorbalar və güveçlər: Yeməyinizin dadını və qidasını artırmaq üçün sevimli şorba və ya güveçlərə yerkökü əlavə edin.
• Pişirmə: Yerkökü doğrayın və sağlam bir bonus üçün onları muffinlərə, kekslərə və ya pancakelərə əlavə edin.
• Turşu: Unikal dad yaratmaq üçün yerkökü turşusu.
Yerkökü bişirmə faktları
Yerkökü bişirmək bədəninizin qəbul edə biləcəyi beta-karotenin miqdarını artırır. Beləliklə, bişmiş yerkökü çiy olanlardan heç də az sağlam deyil və çox vaxt daha da sağlamdır.
Yerkökü çox yönlü, qidalı və ləzzətli bir yeməkdir, rasionunuzda yer almağa layiqdir. Beləliklə, çantanı soyuducudan çıxarın və bu kök tərəvəzin bütün faydalarından həzz alın.