Bu iki məşhur  çörək növü   maddələr mübadiləsini pozur – DİETOLOQDAN AÇIQLAMA
17 yanvar 2025 18:56 (UTC +04:00)

Bu iki məşhur çörək növü maddələr mübadiləsini pozur – DİETOLOQDAN AÇIQLAMA

Bəzi çörəklər, sağlıqlı görünsələr də, iltihaba səbəb ola və maddələr mübadiləsini yavaşlada bilər, bu da sağlamlığınıza və çəkinizə mənfi təsir göstərə bilər. 

Lent.az-ın xarici mətbuata istinadla məlumatına görə, mütəxəssislər ən təhlükəliləri arasında ağ çörəyi və tez-tez işlənən qidalara çevrilən "çox taxıllı" variantları qeyd edirlər.

Dietoloq və ekspert Liza Riçards çörəyin maddələr mübadiləsinə təsiri barədə danışıb.

O, ağ çörəyin zərif karbohidratlardan hazırlandığını, tez şəkərə çevrildiyini və qanda qlükoza artımına səbəb olduğunu izah edib. Bu proses yalnız iltihabı təhrik etmir, həm də kalorilərin səmərəli yanmasına mane olur. 

Riçards əlavə edib ki, ağ çörəyin praktiki olaraq heç bir lif və ya qida maddəsi yoxdur, bu da sizi daha tez tox hiss etməyə səbəb ola bilər.

Üstəlik, dieetoloq və ekspert Erin Makkarti xəbərdarlıq edir ki, “çox taxıllı” çörəklər faydalı ola bilməz:

“Belə məhsullara yulaf, buğda və arpa kimi taxılların emal edilmiş variantları daxildir. Onlar həmçinin şəkər və insulində sıçrayışlara səbəb olur, bu da maddələr mübadiləsinə mənfi təsir göstərir”.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 852
avatar

Ləman Sərraf

Oxşar yazılar