Appendisit əməliyyatından sonra NECƏ QİDALANMALI?
27 avqust 2024 10:14 (UTC +04:00)

Appendisit əməliyyatından sonra NECƏ QİDALANMALI?

Appendisitin aradan qaldırılmasından sonra sağalma müddəti yalnız uğurlu əməliyyatdan deyil, həm də əməliyyatdan sonrakı dövrün yaxşı keçməsindən asılıdır. Hər hansı bir fəsadın qarşısını almaq üçün həkimin bütün tövsiyələrini yerinə yetirmək və düzgün yemək vacibdir.

Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, buna görə də appendisit aradan qaldırıldıqdan sonra düzgün yemək xüsusilə vacibdir. 

İlk günlərdə dietaya ciddi riayət etməlisiniz. Əməliyyatdan dərhal sonra çox güman ki, iştahınız olmayacaq, ancaq çox susuzluq hiss edə bilərsiniz. Əgər ürəkbulanma yoxdursa, su və ya ilıq şirin çay içə bilərsiniz. Birinci günün axşam saatlarında pəhrizinizə düyü suyu, az yağlı toyuq suyu və meyvə şirəsi daxil edə bilərsiniz.

Appendisitin çıxarılmasından sonra ilk günlərdə yalnız pəhrizi məhdudlaşdırmaq deyil, həm də yeməyin temperaturunu diqqətlə izləmək lazımdır. 20 ° C-dən aşağı və 50 ° C-dən yüksək olmamalıdır.

Əməliyyatdan sonra ikinci və üçüncü günlərdə qatıq, qaynadılmış balqabaq və ya balqabaq pürəsi yeyə bilərsiniz. Gündə ən azı 5-6 dəfə kiçik hissələrdə yemək yemək lazımdır. Su və çaydan əlavə, meyvə şirələri, bitki mənşəli infuziyalar və giləmeyvə meyvə içkilərinə icazə verilir.

Dördüncü gündən başlayaraq, pəhrizinizi tədricən genişləndirə bilərsiniz. Əvvəlcə menyuya sıyıq, sonra şorba və fermentləşdirilmiş süd məhsulları əlavə edə bilərsiniz. Mədə-bağırsaq traktından heç bir mənfi reaksiya yoxdursa, əməliyyatdan sonra beşinci gündən altıncı günə qədər pəhrizinizi digər qidalarla genişləndirməlisiniz.

Yumurta, xam meyvə və giləmeyvə, paxlalı bitkilər, göbələk yeməkləri və bişmiş məmulatlardan ibarət adi pəhrizinizə 2-3 həftədən gec olmayaraq qayıda bilərsiniz. Əməliyyatdan sonra ən azı bir ay yarım-iki ay ərzində ədviyyatlı, yağlı, qızardılmış və hisə verilmiş qidaları istehlak etməmək məsləhətdir.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 2469
avatar

Arzu Qurbanlı

Oxşar yazılar