Çay və şokolad qan təzyiqinin  azaldılmasına yardımçı ola bilər
15 may 2025 05:33 (UTC +04:00)

Çay və şokolad qan təzyiqinin azaldılmasına yardımçı ola bilər

Surrey Universitetinin tədqiqatçılarının rəhbərliyi ilə aparılan və “European Journal of Preventive Cardiology” jurnalında dərc olunan yeni sistematik təhlil təbii bitki birləşmələri olan flavan-3-olların qan təzyiqinə və damar sağlamlığına müsbət təsir göstərə biləcəyini ortaya qoyub. Bu birləşmələr xüsusilə kakao, çay, alma və üzümdə mövcuddur.

Lent.az “MedicalXpress” portalına istinadla xəbər verir ki, tədqiqat 145 randomizə edilmiş nəzarətli klinik araşdırmanın nəticələrini bir araya gətirərək təhlil edib və müəyyən olunub ki, flavan-3-olların müntəzəm istehlakı, xüsusilə yüksək və ya yüksəlmiş qan təzyiqi olan şəxslərdə qan təzyiqinin nəzərəçarpacaq dərəcədə azalması ilə əlaqələndirilir. Bəzi hallarda bu azalma səviyyəsi bəzi antihipertenziv dərmanlarla müqayisə edilə biləcək dərəcədə olub. Bununla yanaşı, flavan-3-olların ürək-damar sisteminin vacib bir komponenti olan endotel funksiyasını yaxşılaşdırdığı da aşkarlanıb. Bu effekt qan təzyiqindəki dəyişikliklərdən asılı olmayaraq müşahidə edilib ki, bu da flavan-3-olların qan dövranı sisteminə daha geniş müsbət təsir göstərə biləcəyini göstərir.

Tədqiqatın baş müəllifi, Surrey Universitetinin Ürək-damar Tibbi professoru Kristian Heiss bu nəticələrin əhəmiyyətini belə izah edib: “Tapıntılar qan təzyiqinin idarə olunmasında və ürək sağlamlığının qorunmasında xoş pəhriz dəyişikliklərinin potensialını göstərir. Məsələn, az miqdarda, lakin tez-tez çay, alma, tünd şokolad və ya kakao tozu kimi flavan-3-ollarla zəngin qidaların gündəlik balanslaşdırılmış qidalanma rejiminə daxil edilməsi bu birləşmələrin faydalı səviyyədə qəbulunu təmin edə bilər.

Professor K.Heiss, həmçinin qeyd edib ki, flavan-3-ol ilə zəngin qidaların qəbulu dərman müalicəsini və ya tibbi məsləhətləri əvəz etməsə də xüsusilə hipertoniya riski olan fərdlər üçün sağlam həyat tərzinə dəyərli bir əlavə ola bilər. Bununla belə, bu tapıntıların davamlı elmi araşdırmalarla dəstəklənməsinə ehtiyac olduğu da vurğulanıb.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 278

Oxşar yazılar

Uzunömürlü insanlar bu qidaları yeyirlər - SİYAHI

Uzunömürlü insanlar bu qidaları yeyirlər - SİYAHI

5 aprel 2025 , 18:16
Ürəyinizi  bütün xəstəliklərdən   qoruyan QİDA

Ürəyinizi bütün xəstəliklərdən qoruyan QİDA

14 fevral 2025 , 17:43
Daha  yavaş qocalmaq   üçün QOZ YEYİN

Daha yavaş qocalmaq üçün QOZ YEYİN

12 fevral 2025 , 14:41
Qreyfrut yeyəndə  orqanizminizdə   nə baş verir?

Qreyfrut yeyəndə orqanizminizdə nə baş verir?

7 fevral 2025 , 14:28
Qırmızı çuğundurun insan orqanizminə TƏSİRİ

Qırmızı çuğundurun insan orqanizminə TƏSİRİ

6 fevral 2025 , 11:45
Üzümün arıqlamağa TƏSİRİ

Üzümün arıqlamağa TƏSİRİ

3 fevral 2025 , 14:00
Limonlu isti su sizin üçün faydalıdırmı? - "Möcüzəvi içki"

Limonlu isti su sizin üçün faydalıdırmı? - "Möcüzəvi içki"

1 fevral 2025 , 17:50
Bu meyvə  üzü qırışlardan   xilas edir

Bu meyvə üzü qırışlardan xilas edir

30 yanvar 2025 , 13:04