Evdə mükəmməl qəhvə  hazırlamaq istəyirsinizsə, üç əsas məqama DİQQƏT EDİN
29 mart 2025 19:56 (UTC +04:00)

Evdə mükəmməl qəhvə hazırlamaq istəyirsinizsə, üç əsas məqama DİQQƏT EDİN

Qəhvə sevənlər üçün qəhvəxanaların təqdim etdiyi o fantastik dadı evdə də əldə etmək vacibdir. Lakin tez-tez rast gəlinən bəzi səhvlər bu ləzzəti pozur.

Lent.az-ın məlumatına görə, mütəxəssislər evdə qəhvə dəmləyərkən edilən əsas səhvləri müəyyən ediblər:

-  Qeyri-dəqiq ölçmələr

-  Uyğun olmayan üyüdülmə ölçüsü

-  Kran suyundan istifadə

1. Qızıl nisbəti tapın

Qəhvə hazırlamaq bir sənət kimi görünsə də, əslində dəqiq bir elmdir. Çünki çox az inqrediyentdən ibarət olduğu üçün nisbətlər hər şeydən vacibdir.

Lavender Coffee Boutique-in qurucusu Lindsay Sozio izah edir:

"Əgər qəhvə miqdarı çoxdursa və su azdırsa, həddindən artıq ekstraksiya baş verir və acı dad əmələ gəlir. Əksinə, az qəhvə və çox su istifadə olunarsa, aşağı ekstraksiya nəticəsində zəif və turş bir dad yaranır".

2. Yüksək keyfiyyətli dəyirman seçin

Lindsay Sozio bildirir ki, insanlar bahalı qəhvə maşınlarına sərmayə qoyur, amma üyüdücünün keyfiyyətinə əhəmiyyət vermirlər. Halbuki düzgün üyütmə ekstraksiya və ləzzətə əhəmiyyətli dərəcədə təsir edir.

Üyütmənin əsas qaydası:

Daha uzun dəmləmə müddəti üçün - Daha iri üyüdülmə

Daha qısa dəmləmə müddəti üçün - Daha incə üyüdülmə

Məsələn:

Fransız presi (6 dəqiqəlik dəmləmə) - Çörək qırıntıları ölçüsündə iri üyüdülmə

Espresso (20-30 saniyəlik dəmləmə) - Un və ya şəkər tozu kimi incə üyüdülmə

Damcı üsulu qəhvə (orta dəmləmə müddəti) - Orta dərəcədə üyüdülmə

 Ən yaxşı nəticə üçün bıçaqlı dəyirmanlar əvəzinə keramik və ya burr üyüdücülər tövsiyə olunur.

3. Su seçimi və temperatur

Qəhvənin tərkibinin 98%-i sudan ibarətdir, ona görə də onun keyfiyyəti içkinin dadına birbaşa təsir edir.

- Kran suyu yerinə filtr olunmuş və ya süzülmüş sudan istifadə edin.
- Suyun tərkibindəki minerallar, köhnə borular və xlor dadı poza bilər.

İdeal su temperaturu:

90-94°C → Mükəmməl ekstraksiya üçün optimaldır.
90°C-dən aşağı → Turş və zəif qəhvə əmələ gətirir.
96°C-dən yuxarı → Həddindən artıq ekstraksiya edərək acı dad yaradır.

Evdə peşəkar səviyyədə qəhvə hazırlamaq üçün əsas məqamlar:

-  Dəqiq ölçü nisbətlərindən istifadə edin

-  Keyfiyyətli üyüdücüyə sərmayə qoyun

-  Süzülmüş su və düzgün temperatur seçin

Bu sadə qaydalara əməl etməklə evdə də qəhvəxanada olduğu qədər ləzzətli bir fincan qəhvə dəmləyə bilərsiniz.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 2094

Oxşar yazılar

Hamiləlik planlaşdıranlara bu balığı  yemək olmaz

Hamiləlik planlaşdıranlara bu balığı yemək olmaz

4 iyul 2025 , 10:59
Qarğıdalı çubuqları nədən hazırlanır?

Qarğıdalı çubuqları nədən hazırlanır?

4 iyul 2025 , 09:24
Ən yumuşaq balıq kotleti RESEPTİ

Ən yumuşaq balıq kotleti RESEPTİ

3 iyul 2025 , 14:18
Qarabaşağın bilinməyən 5 FAYDASI : Qocalmanı ləngidir və...

Qarabaşağın bilinməyən 5 FAYDASI: Qocalmanı ləngidir və...

3 iyul 2025 , 10:14
Dadlı qarabaşaq yarmasını  necə bişirmək olar: bu məhsulu əlavə edin

Dadlı qarabaşaq yarmasını necə bişirmək olar: bu məhsulu əlavə edin

2 iyul 2025 , 19:42
İri dənəli duzdan QAÇIN:  Bilmədiyimiz ZƏRƏRLƏR

İri dənəli duzdan QAÇIN: Bilmədiyimiz ZƏRƏRLƏR

2 iyul 2025 , 14:34
Şokoladlı tort:  asan və tez RESEPT

Şokoladlı tort: asan və tez RESEPT

1 iyul 2025 , 12:54
İnanılmaz kartof bliniləri - RESEPT

İnanılmaz kartof bliniləri - RESEPT

30 iyun 2025 , 14:29