Niyə yeməyi bir dəfədən çox qızdırmaq olmaz?- XƏBƏRDARLIQ
25 noyabr 2023 12:32 (UTC +04:00)

Niyə yeməyi bir dəfədən çox qızdırmaq olmaz?- XƏBƏRDARLIQ

Sağlamlıq üçün ən qiymətli və təhlükəsiz qida təzə hazırlanmış qidadır. Müasir dünyada az adam hər gün bir neçə dəfə özləri və ya ailəsi üçün təzə yemək bişirə bilir. Buna görə də, əksər evdar qadınlar tez-tez bir neçə gün ərzində yeməklərin böyük hissələrini hazırlayırlar.

Bu nə qədər təhlükəsizdir və bu cür yeməyi neçə dəfə qızdırmaq olar?

Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, soyudulmuş qalıqlar üç-dörd gün ərzində təhlükəsiz şəkildə yenidən qızdırıla bilər.

Lakin digər ekspertlər bu müddəti iki günlə məhdudlaşdırırlar. Mütəxəssislərin fikrincə, hər dəfə yeməyi yenidən qızdırdığınız zaman onu təhlükəsiz şəkildə əlavə bir gün daha uzun müddət saxlamaq olar. Bununla belə, hər bir sonrakı qızdırma, çox güman ki, yeməyin keyfiyyətinə təsir edəcək, ona görə də bu prosesi minimuma endirmək daha yaxşıdır. İkinci qızdırmadan sonra qablarda bir neçə qiymətli maddələr qalır və belə yeməklər yalnız sizi doyuzduracaq, ancaq sağlamlığınızı heç bir şəkildə yaxşılaşdırmayacaq.

Mütəxəssislər məsləhət görürlər ki, bir neçə gün ərzində bişmiş makaron və ya şorba istehlak etməyi planlaşdırırsınızsa, hər porsiyanı ayrıca qızdırmaq daha yaxşıdır. Yeni yeməklər hazırlamaq üçün bəzi qalıqlardan istifadə etmək də mümkündür. Məsələn, ətli çörək ət sousu üçün əsas ola bilər, qalan düyü isə risotto və ya qızardılmış düyüyə çevrilə bilər.

"BBC Good Food" qidaları dəfələrlə qızdırmaqdan çəkinməyi tövsiyə edir, çünki bu, bakteriyaların böyüməsi üçün mühit yaradır və qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.

Mütəxəssislər bakteriyaların böyüməsinin qarşısını almaq üçün yenidən qızdırılan yeməkləri otaq temperaturunda çox uzun müddət saxlamamağı tövsiyə edir. Buna görə də, yeməyin bir hissəsini yenidən qızdırdıqdan sonra, qalan qalıqlar dərhal soyuducuya qoyulmalıdır. Əgər qida yenidən qızdırılmadan əvvəl dondurulubsa, onu yenidən dondurucuya qoymaq olmaz.

# 2736
avatar

Fidan İlqar

Oxşar yazılar