Mətbəxdə sağlamlığa  zərər vuran 4 əsas səhv
09 oktyabr 2025 14:36 (UTC +04:00)

Mətbəxdə sağlamlığa zərər vuran 4 əsas səhv

0

Hətta ən adi mətbəx vərdişləri də sağlamlığa ciddi zərər verə bilər. 

Lent.az bu vərdişləri təqdim edir:

1. Əlləri yumamaq

Mətbəxdə ən ciddi səhvlərdən biri yemək hazırlamazdan əvvəl və sonra əllərin düzgün yuyulmamasıdır. Bu, xüsusilə çiy ət və ya dəniz məhsulları ilə işləyərkən təhlükəlidir. Əllərdəki mikroblar asanlıqla yeməyə və ya göz, burun, ağız kimi orqanlara keçərək infeksiyalara səbəb ola bilər.

Əlləri yalnız yeməkdən əvvəl və sonra deyil, həm də tualetə getdikdən sonra və yeməkdən öncə yumaq vacibdir. Əllərinizi düzgün yumaq üçün sabunu tətbiq edin və ən azı 20 saniyə ərzində barmaqların arası və dırnaqaltı hissələri diqqətlə təmizləyin.

2. Qidanı yetərincə bişirməmək

Yetərincə bişirilməmiş toyuq və ya ət yeməkləri salmonella və E. coli kimi təhlükəli bakteriyalarla zəhərlənməyə səbəb ola bilər.

Ət bişirərkən qida termometri istifadə etmək məsləhətdir. Aşağıdakı temperatur göstəricilərinə riayət edin:

Toyuq, hinduşka və digər quş əti - 74°C

Qiymə və kolbasa məhsulları - 71°C

3. Yemək qalıqlarını uzun müddət açıqda saxlamaq

Hazır yeməyi uzun müddət otaq temperaturunda saxlamaq qida zəhərlənməsi riskini artırır. Bir neçə saat ərzində yeməkdə toksinlər əmələ gələ bilər və bu maddələr sonradan isitməyə qarşı davamlı olur. Hazır yeməyi ən geci 2 saat ərzində soyuducuya yerləşdirmək tövsiyə olunur.

4. Mətbəxdə mikrobların yayılması

Mikrobların yayılmaması üçün aşağıdakı sadə qaydalara əməl edin:

Müxtəlif məhsullar üçün ayrı doğrama taxtalarından istifadə edin.

Çiy ət və quş ətini digər qidalardan ayrı saxlayın həm soyuducuda, həm də masada.

Doğrama taxtalarını və qab-qacağı isti su və sabunla yaxşıca yuyun.

Diqqət edilməli əlamətlər

mədə pozğunluğu

ürəkbulanma

qusma

ishal


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 546

Oxşar yazılar