Yayda hər gün qarpız yemək  - Sağlamlığa faydalıdır, yoxsa zərərli?
10 iyul 2025 11:33 (UTC +04:00)

Yayda hər gün qarpız yemək - Sağlamlığa faydalıdır, yoxsa zərərli?

Yayın istisinin ortasında qarpız milyonlarla insanın sevimli yeməyidir - sulu, şirin və o qədər təravətləndirici. Bəs hər gün qarpız yesəniz nə olar? Həqiqətən sağlamlığınız üçün yaxşıdır?

Lent.az hər gün yeyilən qarpızın faydaları və zərərlərinin nədən ibarət olduğunu təqdim edir. 

Qarpızın gündəlik istifadəsinin faydaları

1. Bədəni nəmləndirir

Qarpızın tərkibi 92 faiz sudan ibarətdir. Bu, onu gündəlik su balansını qorumaq üçün əla təbii mənbəyə çevirir. Bundan əlavə, tərkibindəki kalium və maqnezium elektrolit balansına dəstək verir.

2. Antioksidantlarla zəngindir

Qarpızın qırmızı rəngi onun tərkibindəki likopen sayəsindədir. Bu maddə:

Azad radikallarla mübarizə aparır

Orqanizmi hüceyrə zədələnməsindən qoruyur

Xroniki xəstəliklərin (xərçəng, ürək-damar, neyrodegenerativ xəstəliklər) riskini azalda bilər

Likopen + C vitamini → antioksidant gücünü daha da artırır.

3. İmmuniteti gücləndirir

Qarpız A və C vitaminləri baxımından da zəngindir. Bu vitaminlər:

İmmunitet sistemini dəstəkləyir

Dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır

C vitamini – infeksiyalara qarşı qoruyucu rol oynayır

4. Ürək sağlamlığına müsbət təsir göstərir

Qarpız yağ, xolesterol və natrium ehtiva etmir

Likopen qanda xolesterol və şəkər səviyyəsini aşağı sala bilər

Tərkibindəki lif sayəsində qlisemik yük aşağı olur – bu da qanda şəkərin sürətlə qalxmasının qarşısını alır

Qida Dəyəri (1 stəkan doğranmış qarpız):

Kalori: 46

Karbohidrat: 12 qram

Şəkər: 9 qram

Lif: 1 qram

Zülal: 1 qram

Yağ: 0 qram

Natrium: 2 milliqram

C vitamini: 12 milliqram (sutkalıq normanın 20 faizi)

Kalium: 170 milliqram (sutkalıq normanın 4 faizi)

Maqnezium: 15 milliqram (sutkalıq normanın 4 faizi)

Hər kəs üçün təhlükəsizdirmi?

Ümumiyyətlə, qarpız əksəriyyət üçün təhlükəsiz və faydalıdır, lakin bəzi hallarda diqqətli olmaq lazımdır:

1. Şəkərli diabet və insulin müqaviməti

Qarpızın tərkibində təbii şəkər yüksəkdir. Buna görə diabet xəstələri və insulinə qarşı həssas olanlar qarpızı nəzarətli miqdarda istehlak etməlidir.

2. Allergiyası olanlar

Qarpız bitki mənşəli allergiyası olan insanlarda reaksiya yarada bilər. Əgər sizdə şaftalı, pomidor, kərəviz, portağal və yemişə qarşı allergiya varsa – qarpız da ehtiyatla qəbul edilməlidir.

Nəticə: FAYDALI, amma ÖLÇÜLÜ

Qarpız gündəlik qidalanmaya daxil edilə bilər, çünki:

Həddindən artıq kalorili deyil

Nəmləndirici və güclü antioksidantdır

İmmuniteti və ürək sağlamlığını dəstəkləyir

Amma:

Həddi aşmamaq,

Mövcud xəstəliklərə uyğun istehlak etmək,

Şəkər səviyyəsini izləmək vacibdir.

 


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 1004

Oxşar yazılar