Xəstəliklərdən qorunmaq üçün həftədə bir dəfə yeməli olduğunuz 5 qida
07 dekabr 2023 18:23 (UTC +04:00)

Xəstəliklərdən qorunmaq üçün həftədə bir dəfə yeməli olduğunuz 5 qida

Güclü toxunulmazlıq və əla sağlamlıq üçün bahalı vitamin kompleksləri lazım deyil. Hər kəs üçün sadə və əlçatan məhsullar bu vəzifənin öhdəsindən mükəmməl gələcək. Mütəxəssislər bildiriblər ki, özünüzü və ailənizi virus və xəstəliklərdən qorumaq üçün həftədə ən azı bir dəfə yeməli olduğunuz qida var.

Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Olqa Doroş danışıb.

Balıq, xüsusilə qırmızı balıq, skumbriya, siyənək və ya ton balığı omeqa-3 poli doymamış yağ turşularının mühüm mənbəyidir. Bu yağlar antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir, beyin yaşlanması ilə mübarizə aparmağa kömək edir. Alzheimer və demans kimi xəstəliklərin inkişafının qarşısını alır. Bundan əlavə, balıq bədənə xarici mühitdən gələn toksinlərin öhdəsindən gəlməyə kömək edir.

Hər gün kiçik hissələrdə qoz-fındıq yemək bir çox müsbət fayda gətirir. Fındıq oynaqlar, əzələlər, ürək-damar sistemi və görmə üçün faydalıdır. Onlar immunitet sistemini gücləndirir, saçlara parlaqlıq verir, kövrək dırnaqların qarşısını alır və virus xəstəliklərinin riskini azaldır.

Orqan ətləri dəmir, B vitaminləri, maqnezium, sink və seleniumun əla mənbəyidir. Bu elementlər əzələ funksiyası, sinir sistemi, sümük əmələ gəlməsi və qalxanabənzər vəzinin fəaliyyəti üçün vacibdir. Eyni zamanda, ətdən münasib qiymətə və müqayisə olunmayacaq dərəcədə yüngül olan bir protein məhsuludur.

Həftədə ən azı bir və ya iki dəfə paxlalılar yeməlisiniz. Şorbalara lobya, noxud, mərcimək əlavə etmək və paxlalı bitkilərdən qarnir hazırlamaq pəhrizi zülal, dəmir və sinklə zənginləşdirərək onları ətin qiymətli əvəzedicisinə çevirəcək. Paxlalı bitkilərdə bəzi doymuş yağ və duz olmasına baxmayaraq, lif, folat və kalium da var.

Fermentasiya edilmiş süd məhsulları hüceyrə sağlamlığını yaxşılaşdıran və zərərli mikroorqanizmlərlə mübarizə aparan faydalı bakteriyaların mənbəyidir. Bu bakteriyaların istehsal etdiyi laktik turşu həzm sistemini dəstəkləyir və zülalın udulmasına kömək edir. Süddən çəkinənlər üçün kalsiumla zəngin bitki əsaslı alternativlər var.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 7710
avatar

Fidan İlqar

Oxşar yazılar

Bu giləmeyvə insanı xərçəngdən  qoruyur

Bu giləmeyvə insanı xərçəngdən qoruyur

27 iyul 2024 , 11:17
Hansı tərəvəzləri çiy yemək  olmaz?

Hansı tərəvəzləri çiy yemək olmaz?

26 iyul 2024 , 19:33
Üzməyə getməmişdən əvvəl bu qidalardan uzaq durun, yoxsa...

Üzməyə getməmişdən əvvəl bu qidalardan uzaq durun, yoxsa...

26 iyul 2024 , 18:54
Diş fırçasını  nə vaxt dəyişmək lazımdır?

Diş fırçasını nə vaxt dəyişmək lazımdır?

26 iyul 2024 , 17:23
Orqanizm üçün ən sağlam  meyvə şirəsi

Orqanizm üçün ən sağlam meyvə şirəsi

26 iyul 2024 , 15:39
DİQQƏT!  Qəhvəni bu saatlarda içməyin

DİQQƏT! Qəhvəni bu saatlarda içməyin

26 iyul 2024 , 11:06
Virusun yoluxucu olub-olmadığı  belə müəyyən ediləcək

Virusun yoluxucu olub-olmadığı belə müəyyən ediləcək

26 iyul 2024 , 10:14
Həddindən artıq yuxu bu xəstəliyə  səbəb olur

Həddindən artıq yuxu bu xəstəliyə səbəb olur

25 iyul 2024 , 19:46