Güclü toxunulmazlıq və əla sağlamlıq üçün bahalı vitamin kompleksləri lazım deyil. Hər kəs üçün sadə və əlçatan məhsullar bu vəzifənin öhdəsindən mükəmməl gələcək. Mütəxəssislər bildiriblər ki, özünüzü və ailənizi virus və xəstəliklərdən qorumaq üçün həftədə ən azı bir dəfə yeməli olduğunuz qida var.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Olqa Doroş danışıb.
Balıq, xüsusilə qırmızı balıq, skumbriya, siyənək və ya ton balığı omeqa-3 poli doymamış yağ turşularının mühüm mənbəyidir. Bu yağlar antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir, beyin yaşlanması ilə mübarizə aparmağa kömək edir. Alzheimer və demans kimi xəstəliklərin inkişafının qarşısını alır. Bundan əlavə, balıq bədənə xarici mühitdən gələn toksinlərin öhdəsindən gəlməyə kömək edir.
Hər gün kiçik hissələrdə qoz-fındıq yemək bir çox müsbət fayda gətirir. Fındıq oynaqlar, əzələlər, ürək-damar sistemi və görmə üçün faydalıdır. Onlar immunitet sistemini gücləndirir, saçlara parlaqlıq verir, kövrək dırnaqların qarşısını alır və virus xəstəliklərinin riskini azaldır.
Orqan ətləri dəmir, B vitaminləri, maqnezium, sink və seleniumun əla mənbəyidir. Bu elementlər əzələ funksiyası, sinir sistemi, sümük əmələ gəlməsi və qalxanabənzər vəzinin fəaliyyəti üçün vacibdir. Eyni zamanda, ətdən münasib qiymətə və müqayisə olunmayacaq dərəcədə yüngül olan bir protein məhsuludur.
Həftədə ən azı bir və ya iki dəfə paxlalılar yeməlisiniz. Şorbalara lobya, noxud, mərcimək əlavə etmək və paxlalı bitkilərdən qarnir hazırlamaq pəhrizi zülal, dəmir və sinklə zənginləşdirərək onları ətin qiymətli əvəzedicisinə çevirəcək. Paxlalı bitkilərdə bəzi doymuş yağ və duz olmasına baxmayaraq, lif, folat və kalium da var.
Fermentasiya edilmiş süd məhsulları hüceyrə sağlamlığını yaxşılaşdıran və zərərli mikroorqanizmlərlə mübarizə aparan faydalı bakteriyaların mənbəyidir. Bu bakteriyaların istehsal etdiyi laktik turşu həzm sistemini dəstəkləyir və zülalın udulmasına kömək edir. Süddən çəkinənlər üçün kalsiumla zəngin bitki əsaslı alternativlər var.