Portuqaliyalı alimlərin araşdırması göstərib ki, şampinonlar və ağ göbələklər xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olması ilə digər göbələklərdən fərqlənir.
Lent.az-ın xəbərinə görə, onların araşdırmalarının nəticələri “Medical Science Forum”da dərc olunub.
Araşdırmada elm adamları anion mübadiləsi xromatoqrafiyasından istifadə edərək ağ göbələklərin və şampinonların mikroRNT-lərini tədqiq ediblər. Bu üsul maddələri ion dəyişdirici qatrandan istifadə edərək yük əsasında ayırmağa imkan verir. Beləliklə, alimlər bu növ göbələklərin potensial xərçəng əleyhinə fəaliyyətini qiymətləndiriblər.
Ağ göbələklərin və şampinonların mikroRNT-ləri xərçəng hüceyrələrinin canlılığını azaltmaqda təsirli olduğu sübut edilmiş unikal elementləri ehtiva edir. Bununla belə, bu hissələrin yüksək dozaları normal hüceyrələr üçün sitotoksik ola bilər. Həmçinin, ağ göbələklərdə olan BEDB fraksiyaları xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlər göstərib.
Bu, göbələkləri rasionunuza əlavə etmək üçün yaxşı bir səbəbdir. Eyni zamanda, göbələklərin özləri çox qidalıdır. Onların tərkibində xolesterolu azaldan, ürək və həzm sağlamlığını dəstəkləyən lif var. Onların tərkibində ürək-damar sisteminə faydalı təsir göstərən kalium da var.
Göbələklərdə çoxlu vitaminlər və qiymətli mikroelementlər var. orqanizmin xəstəliklərə qarşı müqavimətini artırır. Onlar həmçinin qanın viskozitesini azalda bilər (və bu işemik insult, tromboflebit və miyokard infarktının qarşısının alınmasıdır).