Dietoloq və qidalanma mütəxəssisi Canice Kov deyir ki, iltihab bədənin müdafiə reaksiyasıdır. Beləliklə, kəskin iltihab bədənə yaraların və infeksiyaların daha tez sağalmasına kömək edir, buna görə də toxumalar və orqanlar zədələnməsi lazımdır. Təhlükə, müəyyən bir müddətdən sonra keçməyən xroniki iltihabdır.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, arzuolunmaz iltihabı azaltmaq üçün qida rasionunuza antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik, antioksidantlarla və liflə zəngin qidaları daxil etmək tövsiyə olunur.
Bu elementlər xüsusilə bitki mənşəli qidalarda, xüsusilə rəngli tərəvəz və meyvələrdə çox olur.
Dietoloq vurğulayır ki, antioksidanlar ətraf mühitin stresindən yaranan sərbəst radikalların zərərsizləşdirilməsində əsas rol oynayır. Kovun fikrincə, bu qeyri-sabit molekulların həddindən artıq miqdarı hüceyrənin uzunmüddətli zədələnməsinə səbəb ola bilər ki, o da öz növbəsində xroniki xəstəliklərin mümkün inkişafı ilə əlaqələndirilir. Polifenollar, karotenoidlər və digər vitamin, minerallar orqanizmdə antioksidant funksiyaları yerinə yetirir.
Müxtəlif araşdırmalara görə, lif bədəndə xroniki iltihabı da azaltmağa kömək edir. Bağırsaqlarda pH-ni saxlayır, bu da iltihab molekullarının səviyyəsini azaldır.
Dietoloq iltihab əleyhinə birləşmələrlə zəngin olan səkkiz növ tərəvəzi müəyyən edib və tam sağlamlıq faydaları üçün dietinizə daxil etməyə çağırır:
Tərəvəzlər: Kələm, brokoli, bok çay, Brüssel kələmi, pazı, vəzəri, yarğan göyərti və gül kələm. Onlar vitamin C, E, A, flavonoidlər və sulforafan kimi lif və antioksidantlarla zəngindir.
Sarımsaq və soğan: C vitamini, A vitamini və fenolik turşu kimi polifenollar şəklində antioksidantlar təmin edir. Sarımsaq həmçinin iltihabı azaltmağa kömək edən kükürd komponentlərini ehtiva edir.
Tünd yarpaqlı göyərti: ispanaq, kələm, pazı və bok çay. Onlar vitamin C, A, karotenoidlər və polifenollar da daxil olmaqla lif və antioksidantlarla zəngindir.
Bənövşəyi qarğıdalı: Tərkibində tərəvəzə bənövşəyi rəng verən antosiyanin, həmçinin vitamin C, E və B2 kimi digər antioksidanlar daxildir.
Pomidor: Likopen, C, E və B2 kimi antioksidantlarda yüksəkdir.
Bolqar bibəri: C vitamini və polifenol quercetin mənbəyidir. Bibərin müxtəlif rəngləri də müxtəlif antioksidantları təmin edir.
Göbələklər: Portobello, shittake və düymə göbələkləri kimi bütün yeməli göbələklər iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Onların tərkibində selen, B2, B3 vitaminləri və polifenollar var.
Çayote: Bu yaşıl, armud formalı balqabaq C, B2, B3 vitamini və flavonoidlər kimi lif və antioksidant mənbəyidir.