Bir çox insanlar şəkər istəklərindən əziyyət çəkirlər, bu, diyetoloqların qarşılaşdığı ümumi problemdir. Donuts və soda yemək yaxşı olsa da, hər gün onları istehlak etmək sağlamlıq riskləri yaradır. Əlavə şəkərin yüksək istehlakı bədəni narahatlıq siqnalı verməyə təhrik edərək müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, nutritionist Shayla Cadogan çoxlu şəkər qəbulunu göstərən siqnalları açıqlayıb.
1. Tez-tez şəkərə olan həvəs. Yüksək şəkər qəbulu iştahı və istəkləri artırır, qan şəkərinin səviyyəsini pozur, davamlı istək və istehlak dövrlərinə səbəb olur.
2. Enerji səviyyələrindəki dalğalanmalar. Sürətli şəkər mübadiləsi enerji səviyyələrinin dəyişməsinə səbəb olur. Şəkərli səhər yeməyi yemək enerji səviyyənizi qısa müddətə artıra bilər, ardınca sürətli bir azalma, enerjinizi bərpa etmək üçün şəkəri yenidən qəbul etməyə səbəb yaradır.
3. Doymamaq hissi. Yüksək şəkərli qidalarda lif və zülalın olmaması narazılıq hisslərinə səbəb olur ki, bu da şəkərin sürətlə emal edilməsi və əsas qida maddələrinin olmaması səbəbindən tez-tez qəlyanaltılara gətirib çıxarır.
4. Çəki artımı. Şəkər qəbulunuzun artırılması “aclıq hormonu”nun (qrelin) səviyyəsini artırır və insulin funksiyasına mane ola bilər, çəki artımını və insulin müqavimətini artırır.
5. Yüksək qan təzyiqi. Tədqiqatlar şəkərin həddindən artıq istehlakını qan təzyiqinin artması ilə əlaqələndirib, bu da qan damarlarını rahatlaşdırmaqdan məsul olan nitrik oksidin səviyyəsinə təsir göstərir.