Düzgün metabolizmi təmin etmək üçün bədənimizə duz lazımdır. Tərkibində qiymətli minerallar olan duzu pəhrizdən tamamilə çıxarmaq mümkün deyil. Bununla belə, onun artıqlığı sağlamlığa mənfi təsir göstərə və hətta bir sıra orqanlarda nasazlıqlara səbəb ola bilər.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, həkimlər gündə 3-5 qramdan çox duz qəbul etməməyi məsləhət görürlər.
Eyni zamanda, dietoloq Oksana Çernışeva xatırladır ki, duz bir çox hazır yeməklərdə - məsələn, kolbasa, pendir, bulyon kubları, hər cür souslar, hətta şirniyyatlarda da var. Buna görə də, bu cür məhsulları gündəlik istehlak etsəniz, demək olar ki, günlük normanı keçəcəksiniz.
Dietoloq arıqlamağa çalışan insanları da ehtiyatla duz yeməyə çağırır. Duz iştahı artıra bilər, çünki o, güclü dad artırıcı hesab olunur. Duzdan sui-istifadə ilə başqa bir xoşagəlməz nəticə bədəndə mayenin tutulmasıdır ki, bu da böyrəklərdə və ürəkdə təzyiq, stressin artmasına səbəb olur.
Həkim onu da qeyd edir ki, alimlər əvvəllər duzun artıqlığı - hətta tövsiyə olunan normanı cəmi 6 qram aşdıqda belə - immunitetin zəifləməsinə ciddi təsir göstərdiyini aşkar ediblər. Mütəxəssis qeyd edir ki, təxminən bu konsentrasiya iki fastfood yeməyində olur.