Dondurulmuş qida  əslində nə qədər saxlanıla bilər?
23 noyabr 2023 12:54 (UTC +04:00)

Dondurulmuş qida əslində nə qədər saxlanıla bilər?

Dondurulmuş bitki qidalarında vitaminlərin tamamilə qorunduğu məlum olub. 

Lent.az xəbər verir ki, dondurulmuş qidalar təzə qidalardan daha az vitamin ehtiva edir. Ancaq buna baxmayaraq müəyyən istisnalar var. 

Məlumata görə, yerkökü dondurulan zaman tərkibindəki karotenoidlərin (A vitamininin prekursorları) miqdarı nəmin donması səbəbindən daha da arta bilər. Lakin zülalların, yağların, karbohidratların, mikro və makro elementlərin miqdarı dondurulduqda dəyişmir. Buna görə də pəhrizlərini izləyən və kaloriləri, zülalları, yağları və karbohidratları (KBZHU) hesablayanlar üçün bu qida saxlama üsulu uyğun gəlir. Dondurulmuş qidalar duz, şəkər, sirkə əlavə edilməklə, siqaret çəkilməklə, qaynadılmış və ya ağardılmış və ya istiliklə işlənmiş konservləşdirilmiş qidalardan daha sağlamdır.

Mütəxəssislərin sözlərinə görə, vitamin və minerallar bitki qidalarında demək olar ki, tamamilə qalır. Dondurulmuş ət və balığın hüceyrə quruluşunu qismən dəyişdirir, lakin faydalı xüsusiyyətlər, az dərəcədə olsa da, qorunur. 
Ancaq bəzi tərəvəzlər dadını itirə bilər. Buna misal olaraq göyərti donmağa zəif reaksiya verir, pomidor həm formasını, həm də dadını itirir, xiyar dondurulduqdan sonra istehlak üçün yararsız olur, kartof dadsızlaşır.

Dondurulan zaman xama, qatıq, təzə yumurta kimi məhsulların tərkibində vitaminlərin miqdarı azalır. Onların bircins jele konsistensiyası da itir. Məhsullar yenidən dondurula bilər, lakin onların keyfiyyətinin pisləşməsi ehtimalı var. Bu, xüsusilə tərkibində su olan məhsullara - tərəvəz, meyvə, göyərti, toyuq və balıq, təzə ət kimi məhsullara aiddir. Piy, xəmir, yağ, qurudulmuş və hisə verilmiş məhsullar yenidən dondurulmağa asanlıqla dözə bilir. Dadı qorumaq üçün məhsulları tozsoranla təmizləmək tövsiyə olunur. 

Hər bir dondurulmuş məhsul və yeməyin öz saxlama müddəti var. Əksər giləmeyvə və tərəvəzlərin saxlama müddəti 12 aydan çox olmamalıdır. Dondurulmuş məhsullarda bəzi proseslər ləngiyir və onları tamamilə dayandırmır. Buna görə də, əti (mal, dana, quzu, donuz əti) mənfi 18-20 dərəcədən yüksək və 6 aydan çox olmayan bir temperaturda saxlamaq tövsiyə olunur. Yağsız balıqları 8 aya qədər, yağlı balıqları 4 aya qədər saxlamaq tövsiyə olunur. Onların yararlılıq müddəti artdıqca vitaminlər itir, dadı və görünüşü pisləşir.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 21819

Oxşar yazılar