Mikrobioloq bağırsaqlar üçün faydalı olan spirtli içkilərin adını çəkdi
Lent.az xəbər verir ki, bəzi spirt sui-istifadə edilmədikdə faydalı ola bilər.
Fermentasiya probiotik bakteriyaların böyüməsini təşviq edərək bağırsaq mikrobiotasının sağlamlığını qorumağa kömək edən bir çox faydalı maddələr buraxır. Bu barədə mikrobioloq Sofya Tsvetikova məlumat verib.
“Bu, bədənin müdafiə qabiliyyətini artırır. Bir qrup insana içmək üçün şərab ekstraktı verildiyi araşdırmalar dəfələrlə aparılıb. Nəticədə, onların həzmi yaxşılaşıb, bağırsaq mikrobiotasının tərkibində də irəliləyişlər qeydə alınıb”, - deyə izah edib.
Mikrobioloqun sözlərinə görə, qırmızı şərabın özündə antioksidantlar və vitaminlər var.
“Son illərdə alimlər fermentasiya yolu ilə əldə edilən alkoqollu içkilərin faydalı təsirinin başqa bir mexanizmi haqqında danışmağa başlayıblar. Bura ağ və qırmızı şərab, pivə, sidr, həmçinin kombuça daxildir”, - deyə mütəxəssis bildirib.
Mikrobioloq vurğulayıb ki, fermentasiya yolu ilə istehsal olunan spirtli içkilərin tərkibində faydalı bakteriyalar yoxdur, lakin onların tərkibində faydalı bakteriyalar üçün çoxalma zəminini təmin edən və onların çoxalmasına şərait yaradan metabolitlər var.
“Üzümdən hazırlanan şərabın tərkibində bağırsaq bakteriyalarının metabolizminə daxil olan polifenollar və piqmentlər var və onlardan metabiotiklər ayrılır. Bu da nəinki faydalı mikrofloranın böyüməsini təşviq edir, həm də patogenləri boğur. Metabiotiklər “dysbiosisin” müalicəsində yeni bir sözdür. Onları ehtiva edən kifayət qədər çox sayda dərman artıq hazırlanıb. Eyni zamanda, şərab, pivə və sidr köməyi ilə insan bağırsaqlarında təbii olaraq metabiotiklərin sintezi prosesinə başlaya bilərsiniz”.
Ancaq spirtli içkilər yalnız bir şərtlə faydalı ola bilər. Onları vaxtaşırı və az miqdarda içsəniz.
“Həddindən artıq spirt istehlakı yalnız bədənimizə zərər verə bilər. Etanolun emalı zamanı qaraciyərdə əmələ gələn aldehid zəhərlidir və böyük miqdarda bağırsaq mikrobiotasına mənfi təsir göstərir. Nəticədə insanın immuniteti və qida zəhərlənməsinə qarşı müqaviməti azalır. Qəbul edilən dozalar hər iki-üç gündə bir neçə stəkan şərab, bir stəkan pivə və ya sidr olacaqdır. Amma indi bütün bu içkilər alkoqolsuz versiyalarda da mövcuddur. Onları belə ciddi məhdudiyyətlər olmadan sərxoş etmək olar, çünki onların tərkibində etanol yoxdur, böyük dozada orqanizmə zərər verə bilər”, - ekspert əlavə edib.
Mikrobioloq qeyd edib ki, sağlam mikrobiota hansısa spesifik bakteriyaların mövcudluğu deyil, müxtəlif mikrofloranın olmasıdır.
“Bunu saxlamaq üçün müxtəlif qidalar, o cümlədən spirt istehlak etməlisiniz. Tərkibində çoxlu şəkər olmayan quru içkilər seçmək daha yaxşıdır. Sonra bədənə fayda verəcəkdir. Amma biz başa düşməliyik ki, əgər alkoqolun əks göstəriş olduğu ciddi xəstəliklər varsa, onu heç bir formada içməmək lazımdır”, - deyə Tsvetikova yekunlaşdırıb.