Alzheimer xəstəliyini erkən mərhələdə aşkar etmək çətindir. Lakin elm adamları əmin edirlər ki, beyin üçün dəyərli olan çoxlu maddələr və mikroelementlərlə düzgün qidalanma onun baş vermə riskini azalda bilər.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, elmi araşdırmalar bəzi hallarda Alzheimer xəstəliyinin inkişafı D vitamini çatışmazlığı ilə əlaqəli olduğunu deyib.
Məlum olub ki, onun çatışmazlığı yaddaş, zəka, konsentrasiya və düşüncələrini ifadə etmək qabiliyyəti kimi koqnitiv funksiyaların pozulmasına səbəb ola bilər. Araşdırmanın müəllifi Kayla Şi qeyd edir ki, D vitamini insan beynində mövcuddur və bilavasitə idrak qabiliyyətlərinə təsir edir.
Gündəlik D vitamini qəbulu optimal qan səviyyəsi 50 nmol/L və ya daha yüksək hesab olunur. Əksər insanlar üçün bu kifayətdir. Bədəndə D vitamini səviyyəsi gündə 30 nmol/L-dən aşağı düşərsə, bu sağlamlıq üçün zərərli ola bilər. Digər tərəfdən, 125 nmol/L və yuxarı səviyyə artıq həddindən artıq hesab olunur və problemlər yarada bilər. Vitamin əlavələri qəbul etməyə başlamazdan əvvəl həkiminizlə məsləhətləşmək vacibdir.