Şokoladı necə düzgün saxlamaq  olar: faydalı MƏSLƏHƏTLƏR
22 aprel 2025 17:58 (UTC +04:00)

Şokoladı necə düzgün saxlamaq olar: faydalı MƏSLƏHƏTLƏR

Şokolad sadəcə şirniyyat deyil. O, zövq, təsəlli və xoşbəxtlik anıdır və bu hissləri mümkün qədər uzun saxlamaq istəyirik. Bir şokolad plitkasının dadlı və ətirli qalması üçün, hətta aylarla və ya illərlə, düzgün saxlama qaydalarını bilmək vacibdir.

Lent.az bildirir ki, çünki onun da öz tələbləri və qaydaları var.

Niyə düzgün saxlamaq vacibdir?

Şokolad həssas bir məhsuldur. Onun quruluşu istilik, rütubət, işıq və kənar qoxuların təsiri ilə asanlıqla dəyişə bilər. Şərait bir az pozulduqda belə, şokolad üzərində ağ örtük əmələ gələ, ətri itə və ya xoşagəlməz xırçıldayan quruluq yaranar. Belə şokolad yeyilə bilər, amma dad və zövq artıq əvvəlki kimi olmaz.

Şokolad nə qədər “yaşayır”?

Saxlama müddəti şokoladın növündən asılıdır:

Tünd şokolad – 2 ilə qədər

Südlü şokolad – 1 ilə qədər

Ağ şokolad – 4–6 ay

Bu müddətlər yalnız düzgün saxlama şəraitində keçərlidir. Xüsusilə südlü və ağ şokoladda tez xarab olan süd yağları var, buna görə onların saxlanmasına diqqət yetirilməlidir.

Şokoladı harada saxlamaq olar?

Ən yaxşı yer – qaranlıq, sərin və quru kiler və ya şkafdır. İdeal temperatur 18–21°C, rütubət isə 55 faizdən yuxarı olmamalıdır. Daimi temperatur və rütubət dəyişikliyi olan mətbəxdə saxlamaq məsləhət görülmür.

Şokoladı saxlamaq olmaz:

İstilik mənbəyi yaxınlığında (radiator, soba)

Günəş şüalarının altında

Güclü qoxulu məhsulların yanında (qəhvə, ədviyyat, soğan)

Çünki şokolad qoxuları süngər kimi udur. Nəticədə vanil ətri əvəzinə sarımsaqla qarışmış qəribə bir qoxu hiss edilə bilər.

Ağ örtüyün yaranmasının qarşısını necə almaq olar?

Yağlı örtük - kakao yağının ayrılması nəticəsində yaranır (səhv saxlama şəraitindən).

Şəkərli örtük - temperatur dəyişiklikləri zamanı kondensasiya səbəbindən əmələ gəlir.

Hər iki örtük sağlamlığa zərərsizdir, amma dad və görüntünü korlayır. Qarşısını almaq üçün:

Şokoladı həmişə folqaya və ya qida üçün nəzərdə tutulan filmə bükün.

Hava keçirməyən qabda saxlayın.

Temperatur dəyişikliyinə imkan verməyin.

Şokolad konfetləri

Xüsusilə içlikli konfetlər (trüfel, pralin, kremli) saxlamaya qarşı daha az davamlıdır. Onları alınan gündən etibarən 2 həftə ərzində yemək tövsiyə olunur. Saxlama üçün:

Hava keçirməyən qutu

Sərin, quru, qaranlıq yer

Əgər içliyi südlüdürsə, soyuducuya da qoyula bilər, amma əks halda soyuducudan uzaq saxlanmalıdır.

Soyuducuda saxlama

Şokoladı soyuducuya yalnız istisna hallarda, - məsələn, otaq temperaturu 24°C-dən yuxarı olduqda - qoymaq lazımdır.

Düzgün soyuducu saxlama qaydası:

Şokoladı folqa və ya qida filmi ilə sıx bükün.

Hava keçirməyən qaba qoyun (nəmdən və qoxudan qorumaq üçün).

İstifadədən əvvəl otaq temperaturuna alışmasına şərait yaradın.

Diqqət! Soyuducudakı nəmlik şəkər örtüyünün yaranmasına səbəb ola bilər. Bu səbəbdən sabit temperaturu olan şkaf daha yaxşı seçimdir.

Şokoladın dondurulması

Əgər çoxlu miqdarda şokoladınız varsa və onu uzun müddət saxlamaq istəyirsinizsə, dondurmaq əla üsuldur.

Dondurmaq üçün

Şokoladı büküb hava keçirməyən qaba və ya paketə qoyun.

Əvvəl 24 saat soyuducuda saxlayın.

Sonra dondurucuya qoyun.

Əritmək üçün

Dondurucudan soyuducuya 24 saatlıq keçirin.

Daha sonra otaq temperaturuna buraxın.

Əritilmiş şokolad bişirmə, fondü və desertlər, məsələn, fransız qaydasında isti şokolad - üçün mükəmməldir.

Əlavə məsləhətlər

Həmişə qablaşdırmadakı son istifadə tarixini oxuyun.

Şokoladı çörək və ya ədviyyatlarla birlikdə saxlamayın — qoxunu dərhal hopdurur.

Şokolad sevgi ilə saxlanmağa layiqdir. Çünki hər plitka — sadəcə şirniyyat deyil, kiçik bir zövq parçasıdır. Və ondan bir daha dadmaq istəyəcəksiniz.

 


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 1868

Oxşar yazılar

Tərəvəz və göbələkli sobada bişmiş toyuq filesi -  RESEPT

Tərəvəz və göbələkli sobada bişmiş toyuq filesi - RESEPT

14 may 2025 , 14:52
Ən dadlı balqabaq çörəyinin  sirri: RESEPT

Ən dadlı balqabaq çörəyinin sirri: RESEPT

13 may 2025 , 15:10
Sezar salatının  büdcəyə uyğun RESEPTİ

Sezar salatının büdcəyə uyğun RESEPTİ

12 may 2025 , 13:57
Bişirilmədən hazırlanan bananlı tort: RESEPT

Bişirilmədən hazırlanan bananlı tort: RESEPT

9 may 2025 , 19:45
Çiyələk mürəbbəsini  belə hazırlayın: RESEPT

Çiyələk mürəbbəsini belə hazırlayın: RESEPT

8 may 2025 , 17:00
 Göyərtini   yeməyə nə zaman əlavə etmək olar?

Göyərtini yeməyə nə zaman əlavə etmək olar?

8 may 2025 , 12:07
Gürcü xaçapurisi belə hazırlanır -  RESEPT

Gürcü xaçapurisi belə hazırlanır - RESEPT

7 may 2025 , 17:42
Qocalma prosesini ləngidən çox ucuz balıqlar - SİYAHI

Qocalma prosesini ləngidən çox ucuz balıqlar - SİYAHI

5 may 2025 , 18:54