Qəhvə sevənlər üçün qəhvəxanaların təqdim etdiyi o fantastik dadı evdə də əldə etmək vacibdir. Lakin tez-tez rast gəlinən bəzi səhvlər bu ləzzəti pozur.
Lent.az-ın məlumatına görə, mütəxəssislər evdə qəhvə dəmləyərkən edilən əsas səhvləri müəyyən ediblər:
- Qeyri-dəqiq ölçmələr
- Uyğun olmayan üyüdülmə ölçüsü
- Kran suyundan istifadə
1. Qızıl nisbəti tapın
Qəhvə hazırlamaq bir sənət kimi görünsə də, əslində dəqiq bir elmdir. Çünki çox az inqrediyentdən ibarət olduğu üçün nisbətlər hər şeydən vacibdir.
Lavender Coffee Boutique-in qurucusu Lindsay Sozio izah edir:
"Əgər qəhvə miqdarı çoxdursa və su azdırsa, həddindən artıq ekstraksiya baş verir və acı dad əmələ gəlir. Əksinə, az qəhvə və çox su istifadə olunarsa, aşağı ekstraksiya nəticəsində zəif və turş bir dad yaranır".
2. Yüksək keyfiyyətli dəyirman seçin
Lindsay Sozio bildirir ki, insanlar bahalı qəhvə maşınlarına sərmayə qoyur, amma üyüdücünün keyfiyyətinə əhəmiyyət vermirlər. Halbuki düzgün üyütmə ekstraksiya və ləzzətə əhəmiyyətli dərəcədə təsir edir.
Üyütmənin əsas qaydası:
Daha uzun dəmləmə müddəti üçün - Daha iri üyüdülmə
Daha qısa dəmləmə müddəti üçün - Daha incə üyüdülmə
Məsələn:
Fransız presi (6 dəqiqəlik dəmləmə) - Çörək qırıntıları ölçüsündə iri üyüdülmə
Espresso (20-30 saniyəlik dəmləmə) - Un və ya şəkər tozu kimi incə üyüdülmə
Damcı üsulu qəhvə (orta dəmləmə müddəti) - Orta dərəcədə üyüdülmə
Ən yaxşı nəticə üçün bıçaqlı dəyirmanlar əvəzinə keramik və ya burr üyüdücülər tövsiyə olunur.
3. Su seçimi və temperatur
Qəhvənin tərkibinin 98%-i sudan ibarətdir, ona görə də onun keyfiyyəti içkinin dadına birbaşa təsir edir.
- Kran suyu yerinə filtr olunmuş və ya süzülmüş sudan istifadə edin.
- Suyun tərkibindəki minerallar, köhnə borular və xlor dadı poza bilər.
İdeal su temperaturu:
90-94°C → Mükəmməl ekstraksiya üçün optimaldır.
90°C-dən aşağı → Turş və zəif qəhvə əmələ gətirir.
96°C-dən yuxarı → Həddindən artıq ekstraksiya edərək acı dad yaradır.
Evdə peşəkar səviyyədə qəhvə hazırlamaq üçün əsas məqamlar:
- Dəqiq ölçü nisbətlərindən istifadə edin
- Keyfiyyətli üyüdücüyə sərmayə qoyun
- Süzülmüş su və düzgün temperatur seçin
Bu sadə qaydalara əməl etməklə evdə də qəhvəxanada olduğu qədər ləzzətli bir fincan qəhvə dəmləyə bilərsiniz.