Bıçaqlara düzgün QULLUQ : onları niyə qabyuyanda yumaq olmaz?
15 mart 2025 14:00 (UTC +04:00)

Bıçaqlara düzgün QULLUQ: onları niyə qabyuyanda yumaq olmaz?

Bıçaq sadəcə bir alət deyil, zövqlə və sevgi ilə bişirmək imkanı verən mətbəxin əsl bəzəyidir. Yaxşı bıçaqlar kulinariya sənətinin mühərrikləridir: dilimləmə və doğrama prosesini əsl zövqə çevirir.

Lent.az xəbər verir ki, bu alətlərə düzgün qulluq onların uzunömürlülüyünün açarıdır. Qeyd edilir ki, qabyuyan maşın bütün rahatlığa baxmayaraq, iti bıçaqlara və bıçağın estetik görünüşünə düzəlməz zərər verə bilər.

Niyə bıçaqları qabyuyan maşında yumaq olmaz?

Bıçaqlara qulluq edərkən ən böyük səhv onların digər mətbəx qabları kimi yuyulmasıdır. Qabyuyan maşın bıçağın keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə pisləşdirə bilər. Həddindən artıq aşındırıcı yuma dövrləri və aqressiv yuyucu vasitələrdən istifadə pas və korroziyaya səbəb ola bilər. Yuma dövrü bıçağınızı şoka sala və iti kənarına zərər verə bilər.

Bıçaq qabyuyan maşınınızın rəflərindəki plastik örtüyü də kəsə bilər və metal örtük paslanar. Beləliklə, bıçaqların yuyulması üçün qabyuyan maşından istifadə yalnız alət üçün təhlükəli deyil, həm də qabyuyan maşına gözlənilməz zərər verə bilər.

Bıçaqları təmizləməyin düzgün yolu

Bıçaqların kəskinliyini və görünüşünü qorumaq üçün bir neçə sadə, lakin olduqca təsirli qaydalara riayət etmək tövsiyə olunur:

Əl ilə yuyulması

Bıçaq və ya tutacaq materialından asılı olmayaraq bütün bıçaqlar ilıq suda əl ilə yuyulmalı, dərhal yuyulmalı və qurudulmalıdır. Bu üsul bıçağın yumşaq müalicəsini təmin edir və korroziya riskini azaldır.

Təmizləmə sürəti

Aktiv şəkildə istifadə edilən bıçaqlar bakteriyalar üçün əsl "arena" ola bilər. Buna görə yemək qalıqlarının yığılmaması üçün istifadə edildikdən dərhal sonra yuyulmalıdır.

Nəmləndirməkdən çəkinin

Bıçaqları suda islatmaq həm bıçaqda, həm də sapda pasın yaranmasına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, suda çox uzun müddət qalmaq təkcə bıçağın zədələnməsi deyil, həm də potensial zədə riski yaradır.

Yuma zamanı təhlükəsizlik qaydaları

Bıçaqların düzgün yuyulması yalnız onların kəskinliyini qorumaq deyil, həm də mətbəx prosesinin təhlükəsizliyidir.

Bıçaqları lavaboya qoymayın

Bıçaqları təmizləmək vaxtı çatana qədər onları lavabonun içində qoymayın. Bu, bıçağa zərər verə biləcək digər qablar və ya tavalarla təmasın qarşısını almağa kömək edir.

Rezin əlcəklərdən istifadə etməkdən çəkinin

Bıçaqla nə qədər çox təmasda olarsa, qəza riski bir o qədər çox olar. Buna görə də, yuyulma və qurutma zamanı bıçağı sapından tutmaq vacibdir.

Bıçağın düzgün tutulması

Bıçağı sapından tutmaq və bıçağın kənarına doğru silmək üçün süngərdən istifadə etmək və ya süngəri bıçağın arxasına çevirmək tövsiyə olunur. Dəstəyi lavabonun kənarına yaxın saxlamaq əl sürüşməsi və yaralanma riskini azaldır.

Bıçaqları necə düzgün qurutmaq olar?

Bıçaqların yuyulduqdan dərhal sonra qurudulması qayğının digər vacib aspektidir, onların keyfiyyətini qorumağa kömək edir. Bıçaqları havada qurumağa buraxmaqdansa, onları pambıq dəsmal ilə qurutmaq daha yaxşıdır.

Bıçağı quru silmək və dərhal saxlama yerinə qaytarmaq tövsiyə olunur, çünki bıçağın hava ilə qurudulması suyun bıçaqda daha uzun müddət qalmasına imkan verir və bu da bıçağa zərər verə bilər. Bıçağa suyun düşməsi, hətta paslanmayan poladdan olsa belə, onun ləkələnməsinə və ya paslanmasına gətirib çıxarır.

Qayğı 

Bıçağa peşəkar qulluq yalnız estetika məsələsi deyil, həm də mətbəx prosesinin sağlamlığına və səmərəliliyinə praktiki sərmayədir. Düzgün qulluq edilərsə, yaxşı bir bıçaq illərdir istifadə edilə bilər. Kəskin alətlərə diqqətli qulluq onların funksionallığını qorumağa kömək edir, bişirmə təhlükəsizliyini dəstəkləyir və kulinariya yaradıcılığından məmnunluq hissi verir.

Vaxta qənaət etməmək və qayğının hər bir mərhələsinə - yuyulmadan saxlanmasına qədər xüsusi diqqət yetirmək daha yaxşıdır. Bu, yalnız bıçağın kəskinliyini saxlamağa deyil, həm də mətbəxdə fövqəladə vəziyyətlərə səbəb ola biləcək arzuolunmaz zədələrin görünüşünün qarşısını almağa imkan verir.

Bıçaqlara qulluq diqqət və dəqiqlik tələb edən bir sənətdir. Mətbəx alətlərinin keyfiyyətini qorumağın ən yaxşı yolu əl ilə yumaq, tez təmizləmək və dərhal qurutmaqdır. Bu sadə qaydalara riayət etmək bıçaqların kəskinliyini, estetik görünüşünü qorumağa və mətbəxdə təhlükəsizliyi təmin etməyə kömək edəcək.

Qabyuyan maşından istifadənin cazibədarlığına baxmayaraq, xatırlamaq lazımdır ki, bıçaqla düzgün qulluq onların uzunömürlülüyünün açarıdır.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 380

Oxşar yazılar