Pendir istehsalı arxeologiya və ya digər elmi tədqiqatlar qədər maraqlı və heyrətamiz ola bilər. Nottingham Universitetindən olan bir qrup süd məhsulları ilə bağlı son araşdırmalarında bir az daha qeyri-adi hal əldə ediblər. Alimlər nəinki mavi kif pendirinin yaranma prosesini aşkar ediblər, həm də yeni bir pendir növü hazırlamağa müvəffəq olublar - biri daxili göy qurşağı teksturasına malikdir.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, komandanın fikrincə, onlar “qəlibi qıra” və unikal rəng palitrası ilə mavi pendir yaratmaq üçün yeni yanaşma kəşf edə biliblər.
Mavi pendir xarakterik yaşılımtıl-mavi kif olan pendir növüdür. Bütün bunlar "Penicillium roqueforti" kimi göbələklərə aiddir. Pendir istehsalçıları onlardan çoxlu növ mavi damarlı pendir yaratmaq üçün istifadə edirlər: Göbələk inkişaf etdikcə, tərkibində mavi-yaşıl piqment olan sporlar əmələ gəlir.
Tədqiqat nəticəsində elm adamları göbələyin cinsi yetkinləşməsini stimullaşdırıblar ki, bu da yeni ətirli müxtəlif növlər yaratmağa imkan verib: yumşaq və cəlbedicidən zəngin və sıx dadlara qədər. Bundan sonra, bu növlərdən bəzilərinin yeni rəng variasiyalarını da inkişaf etdiriblər.
Tədqiqatçılar daha sonra Nottingem Universitetində bir sıra dad testləri keçiriblər və aşkar ediblər ki, daha açıq rəngli pendirlər ümumiyyətlə iştirakçılar tərəfindən yumşaq bir ləzzətə malik olaraq qəbul edilir.