Alimlər pomidor saxlama mifini ifşa etdilər
27 may 2020 19:42 (UTC +04:00)

Alimlər pomidor saxlama mifini ifşa etdilər

 

Pomidorların ləzzətini və ətirini itirdiyinə görə soyuducuda saxlamaq istənməməsinə dair geniş yayılmış bir inanc var.

Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, Almaniyanın Qettinqen Universitetinin alimləri bu ifadənin həqiqət olduğunu necə eksperimental olaraq sınamağa qərar veriblər.

Onlar təcrübəli bir qrup dequstasiya mütəxəssisi toplayıb, bir neçə növ pomidorun qiymətləndirilməsini istəyiblər.

Pomidorların yarısı 4 gün soyuducuda 7 dərəcə istilikdə saxlanılıb. İkinci yarısı isə eyni vaxtda otaq temperaturunda qalıb.

Təcrübə iştirakçıları tərəvəzlərin rəngini, şirinliyini, turşuluğunu, dadı və şirəsini qiymətləndiriblər.

Gözlənilənin əksinə olaraq, dequstratorlar soyuducudan çıxan pomidorla adi bir qabda saxlanan pomidor arasında heç bir fərq görməyiblər.
 
Təcrübəyə əlavə olaraq, elm adamları uçucu maddələr, karotenoid və şəkər konsentrasiyasının səviyyəsini ölçmək üçün laboratoriya testləri keçiriblər.

Təhlil göstərib ki, pomidorların dadı yalnız yetişmiş meyvələrin saxlama müddətinə təsir göstərir. O nə qədər az olsa, pomidorlar bir o qədər dadlı və ətirli qalacaq.
 

 

# 6628
avatar

Oxşar yazılar