Zeytun yağı saysız-hesabsız yeməklərdə istifadə olunan əsl kulinariya xəzinəsidir. Lakin o, ən ucuz sous deyil və bir çoxları onun dadını və faydasını mümkün qədər uzun müddət qorumaq istəyir. Əksər insanların etdiyi sadə, lakin dadı korlayan səhvlər.
Lent.az bu səhvləri təqdim edir:
Zeytun yağını saxlayarkən əsas səhv nədir?
Zeytun yağı yeməklərə dad qatmaq və onların ləzzətini vurğulamaq üçün mühüm inqrediyentdir. O, həmçinin ürək sağlamlığını dəstəkləyən faydalı yağlar və antioksidantlarla zəngindir, iltihabı azalda bilir. Extra zeytun yağından düzgün və yanlış istifadə arasındakı fərq çox böyükdür. Əgər səhv istifadə olunarsa, yağın ətri, dərinliyi və təzəliyi itir, nəticədə yemək dadsız və qeyri-maraqlı olur.
Zeytun yağını daha uzun müddət təzə saxlamağın yolları
Hətta ən bahalı extra virgin zeytun yağı belə düzgün saxlanmadıqda tez xarab olur. İşıqlı və isti mətbəxdə şəffaf butulkada saxlanan yağ tezliklə dadını itirir. Oksigen və işıq zeytun yağını sıxıldığı andan etibarən məhv etməyə başlayır. Siz butulkanı açan kimi bu proses sürətlənir. Buna görə də şef-aşpazlar tez-tez gündəlik istifadə üçün yağı kiçik tünd rəngli şüşələrə tökür, əsas ehtiyatı isə sıx bağlanmış şəkildə sərin şkafda saxlayırlar. Zeytun yağını tünd şüşə qabda, sərin yerdə saxlamaq, əsas ehtiyatı isə açılmamış şəkildə qorumaq lazımdır. Qapağın möhkəm bağlandığına əmin olun və ya havanın daxil olmasının qarşısını almaq üçün xüsusi tıxacdan istifadə edin.