Qaynadılmış su süzülmüş sudan niyə pisdir? - ARAŞDIRMA
27 mart 2025 17:52 (UTC +04:00)

Qaynadılmış su süzülmüş sudan niyə pisdir? - ARAŞDIRMA

Tədqiqatçılar qaynamanın bütün virus və bakteriyaları öldürdüyü barədə mifi təkzib ediblər.

Lent.az xarici mediaya istinadla bildirir ki, Sürixdən olan alimlər araşdırma aparıblar və qaynadılmış su haqqında bütün məlum məlumatları sistemləşdirərək onun zərərli hesab edilməsinin səbəblərini təhlil ediblər. Onlar məşhur mifləri təkzib edərək, onun istifadəsi ilə həqiqətən hansı risklərin əlaqəli olduğunu izah ediblər.

Bakteriyaların qaynadılması və öldürülməsi

Qaynar suyun bütün zərərli bakteriya və virusları öldürdüyünə inanılır. Ancaq bu ifadə yalnız qismən doğrudur. Əslində, patogen mikroorqanizmlərin əksəriyyəti yüksək temperaturda ölür, lakin bu, yalnız uzun müddət qaynama ilə baş verir. Bir çoxları kimi suyu sadəcə bir qaynağa gətirsəniz və dərhal söndürsəniz, bakteriyaların əhəmiyyətli bir hissəsi sağ qala bilər. Bundan əlavə, bəzi mikroorqanizmlər, məsələn, bakterial sporlar, qısa müddətli qaynamağa davam edə bilər və həyat qabiliyyətini saxlayır. Beləliklə, bir dəfə qaynatmaq suyun tam dezinfeksiya edilməsinə zəmanət vermir.

Zərərli birləşmələrin əmələ gəlməsi

Qaynadılmış suya qarşı başqa bir arqument istilik prosesində baş verən kimyəvi reaksiyalardır. Kran suyunda adətən xlor olur, onu dezinfeksiya etmək üçün istifadə olunur. Qaynadıqda xlor üzvi birləşmələrlə reaksiyaya girərək trihalometan kimi potensial zərərli maddələr əmələ gətirir. Bu birləşmələr qaraciyər, böyrəklər və sinir sisteminə mənfi təsir göstərə bilər.

Çaydandakı çöküntü və onun sağlamlığa təsiri

Vaxt keçdikcə suyun qaynadıldığı çaydanın və ya qazanın divarlarında çöküntü əmələ gəlir. Bu, yalnız zərərsiz bir örtük deyil - kalsium, maqnezium, dəmir və digər maddələrin duzlarını ehtiva edir. Bu cür çirkləri olan suyun uzun müddət istehlakı ilə bədəndə toplana bilər. Bu da böyrək daşlarının, oynaq problemlərinin və ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasına kömək edir.

Faydalı mineralların itirilməsi

Qaynadılmış su tərkibindəki faydalı mikroelementlərin əhəmiyyətli hissəsini itirir. Maqnezium, kalsium və digər vacib minerallar qismən çökür və suyun bədən üçün daha az faydalı olmasına səbəb olur. Belə suyun müntəzəm istifadəsi su-tuz balansının pozulmasına səbəb ola bilər, xüsusən də insan qidadan kifayət qədər mineral qəbul etmirsə.

Suyu necə təhlükəsiz etmək olar?

Qaynadılmış suyun zərərini minimuma endirmək üçün bir neçə tövsiyəyə əməl etməlisiniz:

Qaynatmadan əvvəl filtrasiya.

Filtrlərin istifadəsi xloru, ağır metalları və mexaniki çirkləri çıxarmağa kömək edir.

Suyu yenidən qaynatmayın.

Yenidən qaynadarkən zərərli maddələrin konsentrasiyası arta bilər.

Keyfiyyətli çaydanlardan istifadə edin. Şüşə və ya paslanmayan polad modelləri miqyassız seçmək daha yaxşıdır.

Alternativ təmizləmə üsullarına üstünlük verin. Karbon filtrləri, tərs osmos və ultrabənövşəyi təmizləmə qaynamadan təmiz su əldə etməyin effektiv üsullarıdır.

Buna görə də, qaynatma suyu təmizləmək üçün ideal bir üsul deyil. Mümkün zərərin qarşısını almaq üçün əlavə filtrasiya üsullarından istifadə etmək və eyni suyu bir neçə dəfə qaynatmamaq vacibdir.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 1289

Oxşar yazılar