Əgər “pis” xolesterol səviyyənizi necə aşağı salacağınızı bilmirsinizsə, aşağıdakı qidaları pəhrizinizə əlavə edin.
Lent.az xarici mediaya istinadən bildirir ki, onlar yalnız qidalarınızı zənginləşdirməyəcək, həm də “pis” xolesterolla mübarizədə kömək edəcək, ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldacaq və bədəndə "yaxşı" xolesterol səviyyəsini artırmağa kömək edəcəkdir.
Paxlalı məhsullar
Lobya, noxud və mərcimək kimi paxlalılar zəngin lif, mineral və protein mənbəyidir. Gündə 100 qram paxlalı yemək pis xolesterinin səviyyəsini gündə orta hesabla 6,6 milliqram azalda bilər.
Avokado
Avokadonun tərkibində pis xolesterol səviyyəsini azaltmağa və bədəndə yaxşı xolesterol səviyyəsini artırmağa kömək edən mono doymamış yağlar və lif var.
Qoz-fındıq
Fındıq mono doymamış yağlarla, qoz isə omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Qoz-fındıq, o cümlədən badam və digər növlərdə qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edən arginin var. Gündə 2-3 porsiya qoz-fındıq istehlakı pis xolesterinin səviyyəsini və ürək xəstəlikləri riskini 28 faiz azalda bilər.
Yağlı balıq
Somon və skumbriya omeqa-3 yağ turşularının əla qaynaqlarıdır, yaxşı xolesterol səviyyələrini artırmaqla və insult riskini azaltmaqla ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır.
Balıqların buxarda bişirilməsi ürək xəstəliyi riskini artıra bilən qızardılmış balıqdan fərqli olaraq ən sağlam bişirmə üsulu hesab olunur.
Meyvələr
Meyvələr sağlam qidalanmaya əla əlavədir. Onlar pis xolesterol səviyyəsini 10 faiz azaltmağa kömək edən həll olunan liflə zənginləşdirilmişdir. Alma, üzüm, sitrus meyvələri və çiyələklərin müntəzəm istehlakı dietoloqlar tərəfindən tövsiyə olunur.
Tünd şokolad və kakao
Tədqiqatlar kakaonun pis xolesterol səviyyəsini aşağı sala biləcəyini təsdiqləyir. Bir təcrübədə iştirak edənlər bir ay ərzində hər gün kakao içkisi içdilər ki, bu da pis xolesterinin və qan təzyiqinin aşağı düşməsi ilə nəticələndi. Bununla belə, artıq şəkərin olmaması üçün 75 ilə 85 faiz arasında kakao olan tünd şokoladı seçməlisiniz.
Sarımsaq
Sarımsaq və onun aktiv komponenti allisin əsrlər boyu təbii dərman kimi istifadə edilmişdir. Onun istifadəsi hipertoniyalı insanlarda qan təzyiqini aşağı sala və ürək sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər.
Tərəvəzlər
Badımcan, yerkökü və kartof kimi tərəvəzlər ürək-sağlam pəhrizin vacib hissəsidir. Onlar lif və antioksidantlarla zəngindirlər və bəzi tərəvəzlərdə xolesterini azaltmağa kömək edən həll olunan lif olan pektin var.
Çay
Çayın tərkibində ürək sağlamlığına faydalı təsir göstərən bir sıra bitki birləşmələri var. Katexinlər və quercetin damar sağlamlığı üçün vacib olan azot oksidini aktivləşdirməyə kömək edir.
Zeytun yağı
Sızma zeytun yağı ürək üçün ən vacib qidalardan biridir. Araşdırmalar göstərib ki, Aralıq dənizi pəhrizinə riayət edərkən gündə cəmi 4 xörək qaşığı zeytun yağı istehlak etmək ciddi ürək xəstəliyi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
Tərkibindəki mono doymamış yağ turşuları sayəsində zeytun yağı "yaxşı" xolesterinin səviyyəsini artırmağa və "pis" xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir.