Qarabaşaq sağlamlığınızı tez bir zamanda yaxşılaşdırmağa və hətta sizi bir sıra problemlərdən qorumağa kömək edəcək. Alimlər və həkimlər uzun müddətdir ki, qarabaşaq yarmasının heyrətamiz dərəcədə sağlam bir məhsul olduğunu deyirlər.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Çində 4500 ildən çox əvvəl becərilən və yalnız orta əsrlərdə Mərkəzi Avropaya gələn qarabaşaq yarması, qidalandırıcı xüsusiyyətlərinə və qlütenə qarşı dözümsüzlüyü olan insanlar üçün əks göstəriş olan buğdanı əvəz etmək qabiliyyətinə görə son illərdə populyarlıq qazanır. Ancaq bundan əlavə, qarabaşaq yarmasının bir çox faydalı xüsusiyyətləri var.
Arıqlamağa kömək edir
Müğənni Adele qarabaşaq yarmasının tərkibində olan sirtuin fermenti sayəsində təsirli arıqlama nəticələri əldə etdikdən sonra qarabaşaq yarması xüsusilə populyarlaşdı. Bu məhsul arıqlamağa kömək edir, qaraciyər, böyrəklər və mədə kimi daxili ifrazat sisteminin orqanlarına müsbət təsir göstərir.
Antioksidant xüsusiyyətləri
Qarabaşaqda rutin və quercetin kimi flavonoidlər, həmçinin güclü antioksidantlar olan E vitamini var. Onlar bədəni sərbəst radikallardan qoruyur, yaşlanmanın və müxtəlif xəstəliklərin inkişafının qarşısını alır.
Əzələləri və sümükləri gücləndirir
Zülalla zəngin olan qarabaşaq yarması bədəni sağlam birləşdirici və əzələ toxumasını saxlamaq, sümükləri gücləndirmək və yağ metabolizmasında iştirak etmək üçün lazım olan bütün səkkiz əsas amin turşusu ilə təmin edir.
Şəkərli diabetin qarşısının alınması
Kanada da aparılan bir araşdırma, müntəzəm olaraq qarabaşaq yarmasının istehlakının diabet inkişaf riskini azalda biləcəyini göstərib. Pseudograin istehlak edən tədqiqat iştirakçıları qan şəkəri səviyyələrində 12-19 faiz azalma yaşayıblar.
Saç və dırnaqların sağlamlığını yaxşılaşdırır
Kalsium, maqnezium, kalium, dəmir və silisium kimi müxtəlif minerallarla zəngin olan qarabaşaq yarması saç və dırnaqları gücləndirərək onları daha güclü, sağlam və parlaq edir.