Qaragilə şəkəri və kalorisi azdır, lakin antosiyaninlər adlanan mavi-bənövşəyi antioksidantlarla, həmçinin digər antioksidant birləşmələr, minerallar və vitaminlərlə zəngindir. Bu komponentlər xərçəngin qarşısını alır.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, qaragilədə 20-30% sadə şəkər və təxminən 30% pektin, həmçinin bir çox antioksidan var. Onların arasında 5-10% taninlər (taninlər) və şirənin zəngin rənginə cavabdeh olan mirtilin də daxil olmaqla təxminən 3% antosiyanidinlər var.
Qara giləmeyvələrə həmçinin flavonoidlər, qlikozidlər, fenolik turşular, alkaloidlər, triterpenlər (ursol və oleanolik turşular, beta-amirin), quinik turşusu, həmçinin xrom, maqnezium, manqan və kalium kimi mikroelementlər daxildir.
Meyvənin tərkibində sidik sisteminə antiseptik təsir göstərən fenolik qlikozid arbutin var. Kosmetikada arbutin dərini yüngülləşdirmək üçün istifadə olunur.
Aşağı şəkər tərkibi və pektinlər (həll olunan lif) kimi bioaktiv maddələrin yüksək konsentrasiyası sayəsində qaragilə aşağı glisemik indeksə malikdir (GI 25). Bu onu sağlam pəhriz üçün əla seçim edir.
Qaragilə həzm sisteminə müsbət təsir göstərir. Təzə giləmeyvə mülayim işlədici təsirə malikdir, qəbizliyin qarşısını alır, qurudulmuş qaragilə isə ishal zamanı kömək edir.