DİQQƏT!  Bu qidalar xərçəng və demans riskini artırır
15 sentyabr 2024 19:54 (UTC +04:00)

DİQQƏT! Bu qidalar xərçəng və demans riskini artırır

Dietoloq Svetlana Fus xərçəng, demans və ürək xəstəliyi riskini artıran qidaları açıqlayıb.

Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin fikrincə, qida rasionunun təxminən yarısını təşkil edən ultra-işlənmiş qidalar orqanizmdə ciddi fəsadlara səbəb olur.

Son onilliklərdə ultra emal olunmuş qidaların ümumi sağlamlığı pisləşdirməklə yanaşı, xərçəng, ürək-damar xəstəlikləri, insult və demans kimi ciddi xəstəliklərin inkişaf riskini artırdığına dair kifayət qədər sübutlar var.

Bu məhsulların hazırlanması üsullarının müxtəlifliyinə baxmayaraq, onların ortaq bir cəhəti var: bu cür qidalara əhəmiyyətli sənaye emalından keçirlər, ona konservantlar, süni dadlandırıcılar, emulqatorlar – bir sözlə, ev yeməklərində rast gəlinməyən maddələr əlavə olunur.

Bu cür qidaların istehlakı artdıqca xərçəng və şəkərli diabet kimi xəstəliklərin də tezliyi artır.

Ultra işlənmiş qidalara aşağıdakılar daxildir:

sənaye çörəyi,
şirin səhər yeməyi taxılları,
hazır şorbalar,
yoqurtlar,
emal edilmiş ət məhsulları (vetçina, kolbasa),
qəlyanaltılar, çipslər, peçenyelər,
dondurma,
şirin qazlı içkilər.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 1941
avatar

Arzu Qurbanlı

Oxşar yazılar