Bağırsaq xərçəngi gec diaqnoz qoyulması səbəbindən ən çox yayılmış və təhlükəli xəstəlikdir. Lakin bunun qarşısını almağın təsirli yolu var. Alimlər müəyyən ediblər ki, düzgün qurulmuş pəhriz bağırsaq xərçəngindən qoruya bilər.
Lent.az xəbər verir ki, həkimlərin fikrincə, kolorektal xərçəng kolon və düz bağırsağın selikli qişasında inkişaf edən aqressiv xəstəlikdir.
Bu xərçəngin ən təhlükəli növlərindən biridir və dünyada yayılma baxımından üçüncü yerdədir. Ancaq bəzi qabaqcadan düşünülmüş fikirlər səbəbindən bir çox insanlar həkimə çox gec müraciət edirlər və vaxtında diaqnozun qoyulması vacibdir. Araşdırma, beta-hidroksibutirat (BHB) adlı bir molekulun meydana gəlməsini təşviq edən keto pəhrizinin maraqlı bir xüsusiyyətini tapıb. Bu molekul bağırsaqlarda şişlərin böyüməsinin qarşısını ala bilər.
Keto pəhrizi yağ və zülalla zəngin qidaların yeyilməsini nəzərdə tutur, eyni zamanda karbohidratları gündə 50 qrama qədər məhdudlaşdırır ki, bu da təxminən 4 dilim çörəyə bərabərdir. Bu pəhrizin fərqli bir xüsusiyyəti, digər zülal pəhrizlərindən fərqli olaraq yağlara diqqət yetirməsidir. Keto pəhrizinin ardıcılları hesab edirlər ki, bu pəhriz orqanizmə öz yağlarını yandıraraq enerjidən istifadə etməyə imkan verir.
Keto pəhrizində tövsiyə olunan qidaların siyahısına aşağıdakılar daxildir:
Yumurta.
Quş əti (toyuq, hinduşka).
Yağlı balıq (siyənək, qızılbalıq, skumbriya).
Ət (mal əti, donuz əti və digər növlər).
Yağlı süd məhsulları (qatıq, xama, kəsmik, yağ, qaymaq).
Fındıq və toxumlar (makadamiya, badam, qoz, fıstıq, balqabaq toxumu və s.).
avokado.
Qeyri-nişastalı tərəvəzlər (göyərtilər, brokoli, pomidor, göbələk).
Müxtəlif yağlar (zeytun yağı, avokado yağı, kokos yağı və s.).
Bu araşdırma yaxşı qidalanmanın vacibliyini vurğulayır və bağırsaq xərçənginin qarşısının alınması üçün yeni yanaşmaların başlanğıcı ola bilər.