Ağ düyünün "pis karbohidrat" və ya boş kalori mənbəyi kimi xatırlandığını eşitmiş ola bilərsiniz.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, dietoloq Lauren Manakerağ düyü yeməyin əslində orqanizmə necə təsir etdiyini açıqlayıb.
Ekspertin sözlərinə görə, ağ düyü orqanizmimiz üçün əsas yanacaq mənbəyi olan karbohidrat mənbəyidir. Bundan əlavə, bir çox ağ düyü növləri B vitaminləri ilə zənginləşdirilmişdir, bu da enerji səviyyələrini dəstəkləməyə kömək edə bilər.
Araşdırmaya görə, bütün B vitaminləri, folat istisna olmaqla, hüceyrənin enerji istehsal sisteminin ən azı bir mərhələsində (əgər bir neçə deyilsə) iştirak edir. Bunu nəzərə alaraq, enerji almaq üçün B qrupunun hər vitaminindən bir doza almaq lazımdır. Onların çox az olması orqanizmdə enerji istehsalını məhdudlaşdırır, bu da maddələr mübadiləsinə və ümumi sağlamlığa potensial olaraq mənfi təsir göstərə bilər.
Meneker qeyd edib ki, arsen tez-tez və böyük miqdarda istehlak edilərsə, sağlamlıq üçün xoşagəlməz nəticələrə səbəb ola bilər.
Ağ düyüdə qəhvəyi düyüdən daha az arsen olmasına baxmayaraq, onu çox istehlak etməmək və rasionunuzu şaxələndirmək vacibdir.
Məlum olub ki, ağ düyü yeməyin sümük sağlamlığı üçün böyük faydası ola bilər, çünki ağ düyüdə manqan var.
Ekspertin fikrincə, bəzi tədqiqatlar ağ düyü istehlakı ilə metabolik sindrom riski arasında əlaqəyə işarə edir.
Mayo klinikasının məlumatına görə, metabolik sindrom birlikdə ortaya çıxa bilər və ürək xəstəliyi, insult və ikinci tip diabet riskini artırar.
Bu şərtlərə yüksək qan şəkəri, bel ətrafında artıq yağ, yüksək qan təzyiqi və anormal xolesterol və ya trigliserid səviyyələri daxildir.