Qreyfrut yeyəndə  orqanizminizdə   nə baş verir?
07 fevral 2025 14:28 (UTC +04:00)

Qreyfrut yeyəndə orqanizminizdə nə baş verir?

Dietoloqlar qreyfrutun zərərli və zərərsiz xüsusiyyətlərindən danışıblar.

Qreyfrut sitrus ailəsinin üzvüdür; pomelo və şirin portağalın hibrididir. Amma bilirdinizmi ki, limon, əhəng və portağal min illərdir becərildiyi halda, qreyfrut yalnız 1600-cü illərdə gözəl tropik Barbados adasına gəlib. Təkcə şirəli və dadlı meyvə deyil, həm də qida maddələrinin güc mərkəzidir. Onun həddindən artıq istehlakının bəzi problemlərə səbəb ola biləcəyini xatırlamaq lazımdır. Bu səbəbdən, hər gün qreyfrut yeyə biləcəyinizi, qan şəkəri səviyyəsinə və diş sağlamlığına necə təsir etdiyini bilmək vacibdir.

Lent.az qreyfrut yeyildikdə orqanizminizdə baş verənləri təqdim edir:

Qreyfrutun faydalı xüsusiyyətləri

Əksər meyvə və tərəvəzlər kimi, qreyfrutun da sağlamlıq üçün faydaları ola bilər. O, vitaminlər, minerallar, antioksidantlar və orqanizm üçün faydalı olan digər bitki birləşmələri ilə zəngindir. Xüsusilə, qreyfrutda çoxlu miqdarda C vitamini var.

"Bir orta çəhrayı qrepfrut güclü antioksidant olan və immunitet sistemini dəstəkləyən C vitamininin gündəlik dəyərinin təxminən 100 faizini təmin edir".

Bundan əlavə, bir çəhrayı qreyfrut A vitamininin gündəlik dəyərinin 16%-ni təmin edir ki, bu da immunitetdə mühüm rol oynayır. Bu meyvə həm də ən məşhur arıqlama məhsullarından biri kimi tanınır - onun kalorisi azdır. "Buna görə də bir çox insanlar arıqlamağa çalışarkən onu pəhrizlərinə daxil edirlər”.

Tərkibində çoxlu lif və su var ki, bu da sizə toxluq hissi verir. Bir bütöv meyvədə təxminən 100 kalori var və 90% sudur. Bununla belə, diyetlərdə populyar olmasına baxmayaraq, müasir tədqiqatlar hələ də qreyfrut istehlakı ilə çəki itirmək arasında birbaşa əlaqəni təsdiqləməyib.

Mütəxəssislər həmçinin qeyd edirlər ki, qreyfrutun tərkibindəki lif ürək üçün faydalıdır və ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını alır. Tədqiqatda deyilir ki, "pis" xolesterinin (LDL) səviyyəsini azaltmağa kömək edir, qan təzyiqi və qan şəkərinin səviyyəsini normallaşdırır. Qreyfrutda da olan kalium (gündəlik dəyərin 7%-i miqdarında) qan təzyiqini tənzimləmək üçün vacibdir.

Mümkün risklər və əks göstərişlər

Bütün faydalı xüsusiyyətlərə baxmayaraq, qreyfrut müəyyən insan qrupları üçün bəzi problemlər yarada bilər. Məsələn, qreyfrut bədənin müəyyən dərmanları qəbul etmə üsulunu dəyişdirə bilər.

Tədqiqatda deyilir ki, meyvə bir çox dərmanların metabolizmindən məsul olan CYP3A4 fermentinin fəaliyyətinə mane olur. Nəticədə qanda preparatın konsentrasiyası ya arta, ya da azala bilər ki, bu da yan təsirlərə və ya müalicənin effektivliyinin azalmasına səbəb ola bilər. Hər hansı bir dərman qəbul edərkən qreyfrut istehlak etməzdən əvvəl həkiminizlə məsləhətləşmək vacibdir.

Bundan əlavə, qreyfrut, digər sitrus meyvələri kimi, yüksək turşudur, bu da diş minasının məhvinə kömək edə bilər. Öz yüksək turşuluğuna görə turşu reflüsinə (GERD) də təsir göstərir.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 879

Oxşar yazılar