Əgər təmiz meyvəyə üstünlük verirsinizsə və onun təhlükəsiz olduğuna əmin olmaq istəyirsinizsə, onu yumaq doğru ola bilər. Təəccüblü olsa da, banan da yuyulmalı olan meyvələr sırasındadır.
Lent.az-ın xaricimediaya istinadən məlumatına görə, bananın qabığında toz və ya kir kimi çirkləndiricilər ola bilər.
Bananların yuyulması bu çirkləndiriciləri təmizləməyə və onların orqanizminizə daxil olma riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Bir çox insan bananı yeməzdən əvvəl yumasa da, bəzi amilləri nəzərə almaq lazımdır. Qalın dəri bakteriyaların və kirin pulpaya nüfuz etməsini çətinləşdirir, bu da raf ömrünü uzadır. Bir avokado və ya bananı kəsdiyiniz zaman, dəridə olan hər şeyi yeməli ətin içərisinə itələyə bilərsiniz, bu da çarpaz çirklənməyə səbəb olur.
Qidaların yuyulması bu cür çirklənmə ehtimalını azaldır. Yuyulma qumu, zərərvericiləri, mumlu çöküntüləri, pestisidləri və ya herbisidləri təmizləyə bilər.
İstənilən qidanı yumaq üçün lazım olan tək şey təmiz axan sudur. Xüsusi məhsul, sabun və ya yuyucu vasitələrdən istifadə etməyə ehtiyac yoxdur.
Qalın qabığı olan qidaları (və bütün digər növləri) yumaqdan əlavə, onların təhlükəsiz olmasını təmin etmək üçün edə biləcəyiniz başqa bir neçə addım var:
- Meyvə və tərəvəzləri çiy ət, quş əti və dəniz məhsullarından ayrı saxlayın
- Meyvə və tərəvəzləri kəsdikdən, qabığını soyduqdan və ya hazırladıqdan sonra iki saat ərzində qapalı qablarda soyudun və ya dondurun
- Onları çirkləndirməmək üçün qablarınızı, mətbəxinizi və əllərinizi həmişə təmiz saxlayın.