Xüsusi seçilmiş göyərti və sadə duzlu məhlul sayəsində cəmi 2–3 günə xırt-xırt, ətirli və inanılmaz dərəcədə dadlı pomidorlar əldə edə bilərsiniz. Dadına görə çəlləkdə hazırlanmış klassik pomidorlardan heç də geri qalmayacaq.
Lent.az bu turşu reseptini təqdim edir:
Lazım olan inqrediyentlər
Pomidorlar: yumşaq, lakin həddən artıq yetişməmiş, çatlamamış, eyni ölçüdə olanlar.
Duz: 5 xörək qaşığı.
Şəkər: 5 xörək qaşığı.
Rəndələnmiş xren (turp kökü): 1 xörək qaşığı.
Xren yarpaqları: 5–6 ədəd.
Cəfəri kökü və yarpaqları.
Reyhan yarpaqları.
Nanə yarpaqları.
Su: 5 litr.
Hazırlanma qaydası
Pomidorları bir neçə dəqiqə soyuq suda saxlayın və çirkləri təmizləyin. Sonra yaxşıca yuyun. Yarpaqları və kökləri axar suda yuyun. Ətrini gücləndirmək üçün göyərtiləri əlləriniz arasında bir az əzin. Təmiz plastik vedrənin dibinə xren yarpaqları, cəfəri, reyhan və nanədən ibarət göyərti qarışığı düzün. Pomidorları sıx, amma diqqətlə vedrəyə yığın. Üstünə cəfəri yarpaqları və rəndələnmiş xren əlavə edin. Bu, pomidorlara xüsusi acılıq verəcək. Ayrı qabda 5 litr təmiz suya 5 xörək qaşığı duz və 5 xörək qaşığı şəkər əlavə edin. Tam həll olunana qədər qarışdırın. Hazırlanmış duzlu məhlulu pomidorların üzərinə tökün ki, tamamilə örtülsün. Üstünü xren yarpaqları ilə örtün, sonra pomidorların üzərinə ağırlıq (məsələn, boşqab) qoyun ki, üzüb qalxmasınlar. Vedrəni qapaqla bağlayın. Otaq temperaturunda, qaranlıq yerdə 2–3 gün saxlayın. Bu sürətli üsul sayəsində siz cəmi bir neçə günə xırtıldayan və dadlı turşuya qoyulmuş pomidor əldə edəcəksiniz. Onlar hər süfrəyə gözəl əlavədir, müstəqil qəlyanaltı kimi də uyğundur, həmçinin ət və balıq yeməkləri ilə də əla uyğunlaşır.